Archeologisch Museum Fiesole

Het Archeologisch Museum van Fiesole bevindt zich vrijwel naast de plek waar zich ooit het Romeinse Theater bevond. Het museum toont door middel van in de Archeologische Zone voorwerpen de vroege geschiedenis van de stad.

Archeologisch Museum Fiesole

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres Museo Archeologico Fiesolano: Via Portigiani 1, Fiesole. Telefoon: (+39) 055 5961293. Openingstijden: November t/m februari van 10.00 tot 15.00 uur; maart en oktober van 10.00 tot 18.00 uur; april t/m september van 09.00 tot 19.00 uur. Gesloten: Dinsdag. Toegangsprijs: Opgravingen plus archeologisch museum: 10 Euro (korting 6 Euro; familie met max. 4 kinderen 20 Euro); opgravingen plus archeologische museum plus Bandini Museum: 12 Euro (korting 8 Euro; familie 24 Euro).

Geschiedenis en beschrijving

Archeologisch Museum Fiesole
Archeologisch Museum

In de loop der tijden hebben verschillende beschavingen en volkeren zich gevestigd waar zich nu de stad Fiesole bevindt. Dit waren achtereenvolgens de Villanova, de Etrusken, de Romeinen en de Longobarden.

De eerste zetel van het Archeologisch Museum was in het Palazzo Pretorio. De beperkte verzameling was grotendeels afkomstig uit de opgravingen bij het Romeins Theater en uit giften van particuliere verzamelaars. Het museum opende in 1878.

In 1914 beschreef de toenmalige directeur het museum als “een wanordelijk pakhuis”. Hij slaagde erin de collectie naar de huidige zetel te verhuizen.

Het speciaal voor het museum gebouwde neoclassicistische paleis is een kopie van de tempel in de Archeologische Zone. De ontwerper was Ezio Cerpi.

Na nog enkele verbouwingen kreeg het museum in 1981 de huidige aanblik. Ook werd de collectie, na meer opgravingen, uitgebreid.

Verzameling

Archeologisch Museum Fiesole - Leeuwentorso
Etruskische leeuwentorso

In 1987 verkreeg het museum een verzameling Etruskische en Griekse keramiek. Een deel van deze voorwerpen kwam uit wat als Magna Grecia bekend stond, het deel van Zuid-Italië en Sicilië dat vroeger door de Grieken bezet was. Deze voorwerpen zijn te zien in het Antiquarium Costantini, dat van de rest van het museum afgescheiden is.

De tentoonstelling begint op de begane grond met bij opgravingen in Fiesole zelf gevonden voorwerpen. Hoogtepunten zijn de votieve offers uit de Tempel van Minerva en een Etruskische brozen leeuwentorso.

De oorspronkelijke collectie bevindt zich in zaal 4.

Op de galerijen worden de uit Rome afkomstige beelden tentoongesteld, samen met de numismatische collectie.

De aan de Longobarden gewijde afdeling is verspreid over de nieuwe vleugel en de gang die naar deze vleugel voert. De verzameling bestaat uit gereconstrueerde begraafplaatsen en voorwerpen uit de begrafenisuitrustingen.

Archeologisch Museum Fiesole

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email