Badia Fiorentina Florence

De Badia Fiorentina is het oudste en belangrijkste Benedictijner Klooster van Florence. Het is rond het jaar 1000 gesticht en is gewijd aan Santa Maria Assunta en Santo Stefano. Hoogtepunten zijn een uit 1485 stammende schildering van Filippino Lippi en de Chiostro degli Aranci. Het is in deze kerk dat Dante zijn geliefde Beatrice zou hebben leren kennen.

Badia Fiorentina Florence

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via del Proconsolo – Florence. Telefoon: +39 055 264402. Openingstijden kerk: Dinsdag t/m vrijdag 6:00-19:30; zaterdag 7:00-18:45; zondag 7:00-13:00 en 17:30-19:30. Openingstijden kloostergang: Maandag van 15.00 tot 18.00 uur. Toegangsprijs: De kerk is gratis, de Chiostro degli Aranci kost 3 Euro per persoon. Gehandicapten: Vanwege een aantal traptreden is de kerk niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel.

Geschiedenis en beschrijving

Badia Fiorentina Florence - Giotto
Fresco van de hand van Giotto

De in 978 gestichte Badia Fiorentina is een van de belangrijkste kerken van Florence. Toen de toenmalige Markiezin Willa besloot de kerk te laten bouwen stond het klooster nog aan de rand van de stad, tegen de oostelijke stadsmuur aangebouwd. Het is overigens diens zoon Ugo die het meeste geld voor de constructie verzamelde en dan ook als de eigenlijke stichter wordt gezien. De reden dat Willa de kerk liet bouwen was om de slechte naam die het geloof vanwege de corruptie had gekregen tegen te gaan.

In die tijd stond het klooster nog naast de San Stefano Kerk, die later als kapel in de Badia geintegreerd zou worden.

In 1285 voerde Arnolfo di Cambio een radicale reconstructie door, waarbij de apsis naar de Via del Proconsolo verhuisde. De façade aan de westzijde werd intact gelaten. Wel paste hij de buitenmuren aan aan de loop van een ondertussen in 1172 gebouwde nieuwse stadsmuur. Hij creëerde vervolgens een opgehoogd presbyterium met drie van kruisgewelven voorziene kapellen.

De opvallende klokkentoren is tussen 1310 en 1330 opgetrokken.

In 1432 wilde Cosimo il Vecchio de Medici de kerk door Brunelleschi tot het Piazza della Signoria uit laten breiden. De monniken gaven er de voorkeur aan door te gaan met een uitbreiding in zuidwestelijke richting, die al eerder door onder andere Bernardo Rossellini in gang gezet was. Onder Benedetto da Rovezzano werd enige jaren later het atrium gebouwd tussen de huidige Via del Proconsolo en Via Dante.

In 1624 liet de abt Serafino Casolani de kerk tegen de zin van de machtige Florentijnse families geheel ombouwen. Hij huurde hiervoor Matteo Segaloni in, die ook het plafond van fresco’s voorzag. De ingang aan de westelijke façade werd afgesloten, terwijl de noordzijde tot nieuwe ingang omgebouwd werd. Het oorspronkelijke Latijnse vloerplan werd nu Grieks. Hij liet het hoofdaltaar van de oostzijde naar de zuidkant verplaatsen. Er kwam een nieuw koor met een apsis, terwijl de 16e eeuwse bibliotheek voor een nieuwe sacristie plaats moest maken.

Toen men in de 17e eeuw tijdens een renovering onder de kerk begon te graven vond men de funderingen van de absiden van de oorspronkelijke door Willa gebouwde kerk.

Het interieur is in de 18e eeuw opnieuw ingericht en is een mix van verschillende stijlen.

Architectuur

Het prachtige houten plafond stamt uit 1631 en verving het eerdere Gotische plafond.

Het portaal is tegen het einde van de 15e eeuw door het atelier van Benedetto da Rovezzano vervaardigd. De dolfijn op het wapenschild was het symbool van de familie Pandolfini, terwijl Benedetto Buglioni voor de terracotta “Madonna met Kind” in de lunette verantwoordelijk was.

Het portaal voert naar de vijf traveeën tellende portico. Net als de erachter liggende Cappella dei Pandolfini is deze het werk van Benedetto da Rovezzano.

Hoogtepunten

Filippo Lippi schilderde de “Verschijning van de Madonna aan Sint-Bernard” (1482-1486). Het is oorspronkelijk geschilderd voor de familiekapel van de De Pugliese in de Santa Maria delle Campora Kerk in Marignolle, een plaatsje buiten Florence. In 1530 werd het om veiligheidsredenen tijdens een beleg naar de Badia Fiorentina gebracht. Vooral de achtergrond is uiterst gedetailleerd geschilderd.

Vincenzo Meucci schilderde de fresco’s op het gewelf van deze kapel.

Mino da Fiesole maakte het “Grafmonument voor Bernardo Giugni” (1466-1469) in het rechterdwarsschip. Dezelfde beeldhouwer was verantwoordelijk voor het “Grafmonument voor Ugo di Toscana” (1469). Het altaardoek boven dit laatste monument is van de hand van Vasari.

Bij restauratiewerken aan het barokke plafond is men erin geslaagd de oorspronkelijk schilderingen op de binnenmuur van de originele façade aan het licht te brengen.

Het door het atelier van Rossellini gemaakte grafmonument van Giannozzo Pandolfini staat rechts bij de ingang. Hier bevindt zich ook de door Mino da Fiesole tussen 1464 en 1470 altaarretabel met de “Madonna met Kind en de Heiligen Leonard en Lorenzo”.

Ook graaf Ugo zelf werd in 1001 in de kerk begraven. Zijn tombe is tussen 1468 en 1481 vervaardigd, eveneens door Mino da Fiesole.

Chiostro degli Aranci

De mooie kloostergang van de kerk wordt Chiostro degli Aranci genoemd omdat de monniken er vroeger sinaasappels kweekten. Om deze chiostro te bezoeken moet U door een kleine poort rechts van het altaar. De kloostergang is tussen 1435 en 1440 door Rossellini ontworpen. De opdrachtgever was de humanist Filippo di ser Ugolino Pieruzzi en de ontwerper Bernardo Rossellino.

De fresco-cyclus toont “Episodes uit het Leven van Sint-Benedictus”. Aan de noordzijde zijn enige door Bronzino geschilderre fresco’s te zien.

De bovenverdieping van het kloosterhof is versierd met fresco’s die “Gebeurtenissen uit het leven van Sint-Benedictus” verbeelden. Volgens sommigen zijn deze geschilderd door Giovanni di Consalvo, een Portugese vriend van de toenmalige abt, volgens anderen was de kunstenaar een anonieme lokale artiest

Klokkentoren

De zeshoekige klokkentoren staat op een vierkante fundering en wordt gekenmerkt door vier rijen bifora’s. De eerste versie van deze toren stamt uit het begin van de 14e eeuw. In 1330 moest men hem echter opnieuw opnbouwen, aangezien de helft bij een volksopstand platgegooid was. Bij een restauratie in de 20e eeuw werd een rond 1880 slecht uitgevoerde renovering ongedaan gemaakt.

Pretura

Wie wil zien hoe de oorspronkelijke door Arnolfo di Cambio ontworpen façade van de kerk eruitziet moet even de binnenplaats van de Pretura op lopen. Dit huidige bestuursgebouw was vroeger het bij de kerk horende klooster. De ingang is aan ht Piazza San Martino, 2 (Via Dante Alighieri).

Weetjes

Of het waar is dat Dante Beatrice in deze kerk heeft leren kennen is niet bekend, maar het is wel zeker dat Boccaccio in de Pandolfini Kapel lessen over de beroemde dichter gaf.

Badia Fiorentina – Via del Proconsolo snc, Florence

2 gedachten aan “Badia Fiorentina Florence”

    1. Beste Pd, ik heb net antwoord gekregen van fr. Giustina van de Badia zelf. Helaas kan de toren niet bezocht worden, aangezien het “risico van een ongeval helaas niet klein is”. Met vriendelijke groet,

      René

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email