Bandini Museum Fiesole

Het Bandini Museum van Fiesole bevindt zich tegenover de apsis van de Duomo in de Via Dupré en toont de kunstverzameling van de 19e eeuwse geestelijke Angelo Bandini. Het merendaal van de collectie bestaat uit middeleeuwse religieuze kunstwerken.

Bandini Museum Fiesole

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Duprè, 1 – Fiesole. Telefoon: (+39) 055 5961293. Openingstijden: November t/m februari van 10.00 tot 15.00 uur; maart en oktober van 10.00 tot 18.00 uur; april t/m september van 09.00 tot 19.00 uur. Gesloten: Dinsdag. Toegangsprijs: 5 Euro (korting: 3 Euro); opgravingen plus archeologisch museum plus Bandini museum: 12 Euro (korting 8 Euro; familie 24 Euro).

Geschiedenis en beschrijving

Bandini Museum Fiesole
Bandini Museum

Het Museo Bandini is genoemd naar Angiolo Maria Bandini, een geestelijke die vanaf 1756 bibliothecaris van de beroemde Biblioteca Medicea Laurenziana in Florence was. Hij is vooral bekend omdat hij de catalogus van de codices van deze bibliotheek georganizeerd heeft.

In 1795 kocht hij het Sant’Ansano kerkje om er zijn eigen collectie 13e tot 15e eeuwse kunst een onderdak te geven. Bij zijn dood in 1803 doneerde hij de werken aan de bisschop van Fiesole.

In 1913 verhuisde de verzameling naar de door Giuseppe Castellucci gebouwde huidige zetel.

Della Robbia, terracotta's.
Della Robbia, terracotta’s

De schilderijen bevinden zich op de bovenste verdieping, terwijl de begane grond in twee secties verdeeld is. De eerste is gewijd aan sculpturen en de tweede uit allerhande kunstwerken uit Fiesole en omstreken.

Hoogtepunten zijn de Byzantijnse werken en de polychrome geglazuurde terracotta sculpturen uit het atelier van Della Robbia. In de pinacotheek zijn schilderijen van onder andere Neri di Bicci, Taddeo Gaddi en Lorenzo Monaco te zien.

Bandini Museum – Via Dupré 1, Fiesole


Visualizza mappa ingrandita

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email