Bargello Museum Florence

Pitti Tondo - Bargello Museum - Florence

Het Bargello Nationaal Museum (Museo Nazionale del Bargello) is het belangrijkste sculptuurmuseum van Florence. Het is gehuisvestigd in een gebouw dat ooit dienst deed als kazerne en gevangenis. Er zijn werken van de beroemdste Florentijnse artiesten (Michelangelo, Ghiberti, Donatello en de broers Della Robbia) te zien.

Bargello Museum Florence

Adres, Entréeprijs en Openingstijden

Het adres van het Bargello Nationaal Museum is Via del Proconsolo 4, 50122 Firenze. Tel. +39 0552388606. Bus: 14, 23, A. Het is geopen van maandag tot zondag van 08.15 tot 17.00 uur. Dicht: 2e en 4e maandag van de maand; 1 januari, 1 mei, 25 december. Toegangsprijs 2014: 4 Euro (korting: 2 Euro).

Palazzo del Bargello of Palazzo del Popolo

De naam Bargello was oorspronkelijk de naam van een soort politiechef in de Middeleeuwen. Deze had zijn zetel in het tussen 1254 en 1261 gebouwde paleis, dat hierdoor het Palazzo del Bargello (of kortweg Bargello) genoemd werd. Ook stond het bekend onder de naam Palazzo del Popolo.

De toren stamt uit de 12e eeuw.

Tot 1786 was de Bargello ook de plek waar misdadigers terechtgesteld werden. In 1478 viel dit lot aan Bernardo Baroncelli ten deel. Deze had tevergeefs geprobeerd Lorenzo I De Medici (oftewel Lorenzo il Magnifico) te vermoorden. Hij werd in een raam van de Bargello opgehangen. Leonardo da Vinci maakte een schets van het tafereel.

Ter afschrikking schilderden kunstenaars de gruwelijke terechtstellingsscènes op de buitenmuren van het gebouw. Onder andere Andrea della Robbia werd hiervoor ingehuurd, en Botticelli mocht hetzelfde doen op een muur van het Palazzo Vecchio.

In 1865 werd het gebouw een van de eerste nationale musea ter wereld.

Beschrijving

Op de binnenplaats kan men de wapenschilden zien van de verschillende podestà (een soort van middeleeuwse burgemeester) die het in Florence voor het zeggen hadden.

De trap die naar de loggia op de tweede verdieping leidt is versierd met door Giambologna ontworpen bronzen vogels.

Arsenaal

Pitti Tondo - Bargello Museum - Florence
Pitti Tondo

Het vroegere arsenaal van het Palazzo del Bargello huisvestigt nu enkele van de vroegste door Michelangelo gemaakte beeldhouwwerken.

De “Dronken Bacchus” (1497) is in Rome gemaakt, toen hij 22 jaar oud was. De klassieke invloeden worden met het, de Renaissance kenmerkende, realisme vermengd: De God ziet er ècht uit alsof hij dronken is (en werd dan ook geweigerd door de opdrachtgever). Een door Jacopo Savino als antwoord gemaakte “Bacchus” is eveneens in het museum te zien.

De Pitti Tondo is een in de stiacciato techniek vervaardigde “Madonna met Kind”. Dit is één van de eerste werken waar Michelangelo het niet polijsten van het marmer als werktuig gebruikt om een groter realisme te bewerkstelligen.

“Brutus”, Michelangelo (1538)

De “Brutus”, eveneens van Michelangelo, is rond 1538 gemaakt. De opdrachtgever, Donato Giannotti, wilde met dit werk waarschijnlijk de een haar eerder gepleegde moord door Lorenzino de’ Medici op Alessandro de’ Medici vieren. De laatste loodjes aan het werk werden gelegd door Tiberio Calcagni.

Een ander meesterwerk in deze zaal is de “Vliegende Mercurius” van de, oorspronkelijk Vlaamse, beeldhouwer Giambologna. Dit bronzen werk uit 1564 toont een atleet die op het punt staat weg te vliegen.

Salone del Consiglio Generale

De vroegere Salone del Consiglio Generale is nu de bewaarplaats van een aantal geglazuurde terracotta madonna’s van de hand van o.a. Luca della Robbia, plus een paar van de invloedrijkste beeldhouwwerken uit de vroege Renaissance.

Donatello in de Salone del Consiglio Generale

Er staan maar liefst twee David‘s, een marmeren versie uit 1408 en een bronzen beeld dat hij tussen 1440 en 1450 gemaakt heeft en als het eerste vrijstaande naakte beeld sinds de oudheid beschouwd wordt.

De Marzocco, de leeuw die het symbool was van de Florentijnse Republiek, is tussen 1418 en 1420 gemaakt.

De San Giorgio stamt uit 1416 en was vervaardigd voor een nis in de Orsanmichele Kerk. Eronder is een reliëf dat de heilige verbeeldt terwijl hij de draak doodt. Dit is het eerste werk waar hij zijn stiacciato techniek gebruikt.

De ondeugend kijkende Cupido is tussen 1430 en 1440 gemaakt.

Ook is hier het ontwerp te zien dat de kunstenaar maakte voor de bronzen deuren van het Baptisterium.

Andere Kunstenaars in de Salone del Consiglio Generale

Toen het Baptisterium van nieuwe deuren moest worden voorzien, werd er een competitie uitgeschreven. De modellen van de “Opoffering van Isaac” door Brunelleschi en Ghiberti (de laatste zou uitindelijk winnen) zijn hier te zien.

Nog Meer Hoogtepunten

Op de bovenste verdieping kan men o.a. een zaal met de geglazuurde terracotta’s van de Della Robbia broers (Andrea en Giovanni) zien, alsmede een kamer gewijd aan Leonardo Da Vinci’s leermeester Verrocchio. Diens bekendste werk in de Bargello is een “Dame met Bouquet” (1474), dat hij misschien samen met Leonardo gemaakt heeft.

Andere hoogtepunten zijn de “Magdalena Kapel” en de “Islamitische Zaal”.

Het in de 15e eeuw voor de Medici gemaakte, met inlegwerk versierde ivoren zadel.

Desiderio da Settignano vervaardigde “Denkend Meisje”.

In de Sala di Verrocchio zijn een “David” van Verrocchio en een “Heracles en Anaeus” van de hand van Antonio Pollaiuolo te zien.

De open haard in de Sala del Camino is van de hand van Benedetto da Rovezzano. In deze zaal valt verder een groot aantal bronzen beeldjes te bewonderen.

De Santa Maria Maddalena Kapel op de eerste verdieping is versierd met freso’s uit het atelier van Giotto. Het “Paradijs” toont onder andere een portret van Dante.

Bargello Museum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email