Boboli-Tuin Florence

De Giardino di Boboli (“Boboli-Tuin”) in Florence is één van de beroemdste tuinen ter wereld. Het is een Renaissance tuin en bevindt zich achter het Palazzo Pitti. De tuin wordt opgeluisterd met ontelbare standbeelden, fonteinen, grottos en allerlei andere bouwwerken en bouwwerkjes.

Boboli-Tuin Florence

Adres, Openingstijden en Entréeprijs

Het adres van de Giardino di Boboli is Piazza de Pitti, 1 – 50125 Florence. Telefoon: +39 0552388791. Openingstijden: Van November tot Februari: 08:15 tot 16:30 uur; Maart en Oktober: 8:15 tot 17:30 uur; April, Mei en September: 08:15 tot 18:30 uur; Juni en Augustus: 8:15tot 19:30 uur. Entréeprijs: 7 Euro. EU inwoners jonger dan 18 en ouder dan 65: gratis.

Geschiedenis Boboli-Tuinen Florence

Boboli Tuin Florence
Een oude plattegrond van de Bobli Tuin (eind 18e eeuw)

De Giardino Boboli was één van de allereerste Renaissance tuinen. Hij is tussen 1549 en 1656 aangelegd. De ontwerper was Niccolò Pericoli, bijgenaamd Tribolo. Deze had ook al andere tuinen voor de Medici aangelegd.

Het eigenlijke werk werd niet door Tribolo uitgevoerd. Sowieso zouden er in de loop der jaren steeds complexere toevoegingen en verbouwingen plaats vinden.

De tuin wordt gekenmerkt door hagen in geometrische patronen, perken met palmen en rijen cypressen. Verspreid over de hele tuin staan grote aantallen standbeelden.

Bij de ingang aan de binnenplaats van het Palazzo Pitti is een langwerpig amphitheater dat gemodelleerd is op de Romeinse circussen. Hier staan een granieten bassin dat afkomstig is uit de Thermen van Caracalla in Rome en een Egyptische, aan Ramses II, gewijde obelisk. De obelisk is eveneens afkomstig uit Rome en stond bij de Tempel van Serapis.

In 1589 werd hier, tijdens de huwelijksfestiviteiten voor de bruiloft van Ferdinando de’ Medici en Christine van Lorraine de allereerste opera ooit opgevoerd. Deze heette Dafne en was gecomponeerd door Jacopo Peri en Ottavio Rinuccini.

In 1766 werd het park geopend voor het Florentijnse publiek.

Hoogtepunten Boboli-Tuin

Neptunusfontein - Boboli Tuin Florence
Neptunusfontein in de Boboli Tuin

Het centrale punt van de tuin wordt gevormd door de Neptunusfontein. Het is hier dat de twee lanen die het park doorkruisen samenkomen. Het bekken waarin de fontein staat is rond 1778 aangelegd. Het centrale standbeeld van Neptunus is in 1571 door Stoldo Lorenzi gemaakt. De tuinen worden vanuit dit bekken van water voorzien.

Vanaf de Giardino del Cavaliere heeft men een mooi uitzicht over de buitenwijken van de stad. Deze “Tuin van de Ridder” bevindt zich op het hoogste punt van de Boboli Tuin en wordt omringd door een muur van heggen.

Het in de rococo stijl gebouwde Kaffehaus.

Aan de zuidkant van het park bevindt zich een vijver met in het midden een eilandje (het “Isolotto“) waarop het beeldhouwwerk L’Oceano van Giambologna te zien is.

Aan de noordkant heeft men enige nep-grotten gecreëerd. Deze zijn gevuld met beeldhouwwerken met de bedoeling ze op heilige grotten te laten lijken. De Grotta Grande is de bekendste hiervan en is in de 2e helft van de 16e eeuw ontworpen door Giorgio Vasari, Bartolomeo Ammannati, and Bernardo Buontalenti. De stalactieten zijn niet echt en ook de onafgemaakte beeldhouwwerken van Michelangelo’s beroemde “Slaven” zijn replica’s. (De originelen staan in de Galleria dell’Accademia).

De Fontana di Bacco (“Fontein van Bacchus”) staat dichtbij de uitgang. De hofnar van Cosimo I, Pietro Barbino, stond model voor de dwerg op zijn schildpad.

De enorme granieten kuip stond waarschijnlijk oorspronkelijk in de Romeinse Terme Alessandrine.

Boboli-Tuinen – Piazza de’ Pitti 1, Florence

Eén gedachte over “Boboli-Tuin Florence”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email