Casa di Dante Florence

Casa di Dante Florence

Het Casa di Dante (“Huis van Dante”) staat in de Via Margherita in Florence. Hoewel de familie van de dichter de huizen in dit blok bezat, is het niet zeker dat dit werkelijk het huis is waar hij geboren is.

Casa di Dante Florence

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van het Casa di Dante is Via Santa Margherita 1, Florence. Openingstijden (2012): Van 10.00 tot 18.00 uur (van 1 november tot 31 Maart gaat het museum van dinsdag t/m vrijdag een uur vroeger dicht). Gesloten: Maandag. Toegangsprijs: 4 Euro voor volwassenen, 2 Euro voor kinderen tussen 7 en 12 jaar oud . Voor kinderen jonger dan 7 en gehandicapten is het Casa di Dante gratis.

Geschiedenis en beschrijving

De familie van Dante Alighieri (1265-1321) was eigenaar van een aantal huizen in deze buurt. Het is echter niet helemaal zeker dat de dichter ook in het Casa di Dante geboren is.

Hetgeen bekend staat als het “Huis van Dante” is een middeleeuwse toren uit de 12e eeuw. In 1911 is deze toren dusdanig gerestaureerd dat het “oude” aspect bewaard gebleven is.

Het huis staat tegenover de Santa Margherita dei Cerchi Kerk, waar hij zijn geliefde Beatrice ontmoet zou hebben. Een koreltje zout is op zijn plaats, aangezien dit door meerder kerken beweerd wordt.

Museum

De verzameling van het in het Casa di Dante zetelende museum is redelijk beperkt. Er zijn wat portretten van de dichter te zien, alsmede enige foto’s van plekken die met Dante verbonden zijn.

Enige edities van zijn werken worden getoond, samen met reproducties van de illustraties die Botticelli voor de “Divina Commedia maakte”.

Dante Alighieri

Dante Alighieri was een telg van een redelijk welstaande familie, dit tot de lagere adelstand behoorde. Van zijn leermeester Brunetto Latini kreeg hij onderricht in politiek, literatuur en andere onderwerpen. Tijdens de strijd tussen de Ghibellijnen en de Welfen vocht hij aan de zijde van de laatsten. In 1301 werdhij als gezant naar Rome gestuurd om met paus Bonifatius VIII te onderhandelen. Tijdens zijn absentie werd hij eerst uit de stad verbannen en vervolgens ter dood veroordeeld. Na verschillende omzwervingen vestigde hij zich uiteindelijk in Ravenna, waar hij de Divina Commedia schreef. Hij begon er in 1308 aan en voltooide het werk kort voor zijn dood, in 1321.

Casa di Dante – Via Sante Margherita 1, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email