Piazza en Colonna della Croce del Trebbio Florence

Het Piazza del Trebbio is een klein pleintje op korte loopafstand van het centrale station van Florence. Midden op dit plein staat een zuil die Colonna della Croce del Trebbio genoemd wordt.

Piazza del Trebbio Florence

De naam van het Piazza del Trebbio is afgeleid van het Latijnse woord trivium. Het heet zo omdat er drie straten op uitkomen. Dit zijn de Via del Trebbio, de Via del Moro en de Via delle Belle Donne. De eerste heette oorspronkelijk Via Cornina, de laatste Via Trevigi en de Via del Moro heeft altijd zo geheten.

Colonna della Croce del Trebbio Florence

Colonna della Croce del Trebbia Florence
“Zuil van het Kruis van Trebbia”

De “Zuil van het Kruis van Trebbio” staat midden op het plein. Hij is er al in de 14e eeuw geplaatst en is van Pisaanse makelaardij.

Er bestaan verschillende verhalen over de geschiedenis van de zuil. De meest waarschijnlijke is dat hij op een oude put neergezet is als herdenken aan de overwinning in 1244 van de militie van de Domenicaner inquisiteur Petrus van Verona op de kathaarse ketters. De Katharen (oftewel Albigenzen) vormden in de 12e en 13e eeuw een religieuze beweging in de Franse Languedoc. Zij geloofden dat Satan oppermachtig was op aarde en dat enkel de spirituele bezieling van de Heilige Geest tot verlossing kom leiden. De enige bron die dit bevestigt is echter een inscriptie op de sokkel van de zuil zelf.

De sokkel is eigenlijk een omgekeerde Romaanse kapiteel. Deze is pas in 1966, bij restauratiewerkzaamheden na een overstorming, aan het licht gekomen. De kapiteel op de top van de zuil is versierd met de symbolen van de vier Evangelisten. Het marmeren kruis is versierd met beeltenissen van Christus en Petrus van Verona. Het kruis wordt door een aedicula beschermd.

Via delle Belle Donne

Een van de straten die op het plein uitkomen is de Via delle Belle Donne, die tot 1690 Via Trevigi heette. Men denkt dat de naamsverandering naar “Mooie Vrouwen Straat” te wijten zou kunnen zijn aan een bordeel dat zich er in de 17e eeuw bevond.

Piazza del Trebbio, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email