Corridoio Vasariano Florence

De hal die vanaf de Galleria degli Uffizi naar het Palazzo Pitti in Florence voert wordt de Corridoio Vasariano genoemd. Het bouwwerk is genoemd naar de architekt ervan, Vasari. Het is 1565 gebouwd en heeft een lengte van meer dan een kilometer. Een groot deel van de hal loopt over de beroemde Ponte Vecchio brug.

Weetjes Corridoio Vasariano Florence

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Corridoio Vasariano – 50123 Firenze, Italië. Telefoon: +39 055294883. Reserveren is verplicht. Er mag maar een bepald aantal bezoekers gelijktijdig binnen zijn. Toegangsprijs: 6 Euro.

Geschiedenis

De Corridoio Vasariano (“Hal van Vasari”) is in 1565 gebouwd. Opdrachtgever was de Toscaanse Groothertog Cosimo I. Dit gebeurde ter gelegenheid van het huwelijk van diens zoon Francesco met Johanna van Oostenrijk.

De architect was Giorgio Vasari, die ook de Uffizi gebouwd had. De gang is meer dan een kilometer lang. Hij verbindt een aantal van de belangrijkste gebouwen van de stad, zoals het Palazzo Vecchio, het Palazzo Pitti en de Galleria degli Uffizi.

Het meest pittoreske deel van de Corridoio Vasari loopt over de Ponte Vecchio, de beroemdste brug van Florence.

De gang is vooral bijzonder doordat hij zich grotendeels een stuk boven het straatniveau bevindt. Op deze wijze konden de groothertogen zich op een snelle en veilige manier van hun privé-verblijven naar de regeringsgebouwen voortbewegen. Een tweede motief voor de consruktie is dat de Medici zo konden laten zien hoe rijk en machtig de familie was.

In 1973 is de Corridoio Vasari voor het laatst gerestaureerd. De verzameling bestaat uit meer dan 700 schilderijen, alle uit de 17e en 18e eeuw. Het hoogtepunt is de collectie zelfportretten door de beroemdste schilders van de 16e eeuw tot heden. Bekende namen zijn o.a. Rubens, Bernini, Canova en Annibale Carracci.

Kardinaal Leopoldo de’ Medici was de eerste die met de verzameling begon. Vanaf de 17e eeuw zijn er steeds meer werken toegevoegd.

Een extra attractie wordt gevormd door de mooie panorama’s waarvan men vanuit de hal kan genieten.

Corridoio Vasariano, Firenze

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email