David van Michelangelo Florence

De David van Michelangelo in Florence behoort tot de beroemdste standbeelden ter wereld. Het stond oorspronkelijk op het Piazza della Signoria, maar is nu te bezichtigen in de Galleria dell’Accademia in dezelfde stad. Er is nog wel een kopie te zien op het plein.

David van Michelangelo Florence

David van Michealngelo Florence
David van Michelangelo

De David weegt maar liefst 5.500 kilo en is 4,16 meter hoog.

Oorspronkelijk had Michelangelo het beeld bij het Palazzo Vecchio neer laten zetten, maar aangezien het hier teveel aan weersinvloeden onderhevig was, besloot men in 1873 om de David in de Galleria dell’Accademia tentoon te stellen.

In het midden van de 19de eeuw werden al barstjes geconstateerd in de creatie van het Italiaanse genie Michelangelo Buonarroti, vooral in het linkerbeen en in de boomstronk die aan het rechterbeen vastzit. Die zijn vermoedelijk zijn ontstaan doordat het beeld langdurig onder een hoek heeft gestaan van ongeveer 5 graden.

Hierbij komt dat het blok marmer waaruit Michelangelo zijn David beeldhouwde, niet van de beste kwaliteit was. Twee andere kunstenaars hadden het al eerder willen gebruiken, maar waren ermee gestopt.

Pleinen

Behalve op het Piazza della Signoria, waar men een kopie van de originele David heeft geplaatst, is er ook een kleinere versie te zien op het Piazzale Michelangelo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email