Evenementen Florence

Scoppio del Carro - Jaarlijkse evenementen Florence

Florence één van de culturele hoofdsteden van Italië en er vinden dan ook vrijwel elke maand enige evenementen plaats. Sommige, vooral katholieke feesten worden in het hele land gevierd, maar er zijn ook veel festivals en speciale markten die enkel in de Toscaanse hoofdstad gehouden worden. Hieronder volgt een lijst van de belangrijkste gebeurtenissen, geordend op maand.

Jaarlijkse Evenementen Florence

Januari

Als belangrijke modestad zijn er natuurlijk ook veel modeshows in Florence. Januari is de maand waarin deze meestal plaatsvinden.

Februari

Geen belangrijke festivals.

Maart

Geen belangrijke festivals, tenzij Pasen vroeg valt.

Maart/April

Scoppio del Carro

Evenementen Florence - Scoppio del Carro

Elk jaar op paaszondag wordt een rijkelijk versierde kar door twee witte ossen het Piazza del Duomo opgetrokken. Tijdens de mis wordt in het hoogaltaar van de kathedraal een raket in de vorm van een duif aangestoken. Via een draad “vliegt” de duif naar de kar, waar vervolgens een groot vuurwerk losbarst. Deze middeleeuwse traditie staat bekend als de “Ontploffing van de Kar”.

April

Mostra Mercato Internazionale dell’Artigianato: In de laatste week van April vindt  één van de belangrijkste festivals in Europa van artiesten en handwerkslieden plaats in Florence.  Plaats van handeling: Fortezza da Basso.

Mei

Festa del Grillo: Op de Zondag na Hemelvaartsdag, dus meestal in Mei, worden in het Cascine Park krekels in kleine strooien kooitjes verkocht. Het brengt geluk om de krekels in het park de vrijheid te geven.

Maggio Musicale: Een Muzikale Meimaand. Dit festival, met muziek van het Orchestra Regionale Toscano, en dans, duurt tot begin juni.

Ufficio Stampa Firenze Gelato Festival: 5 Dagen lang, tegen het eind van de maand, vormen het Piazza della Repubblica en het Piazza Santissima Annunziata het toneel van één grote gelateria.

Juni

Calcio Storico - Evenementen Florence

Calcio in Costume: Een gekostumeerde voetbalwedstrijd, maar dan de middeleeuwse, nogal gewelddadige Florentijnse versie van voetbal. Strijdtoneel: Piazza di Santa Croce, eind Juni.

Juli

Geen belangrijke evenementen

Augustus

In Augustus is iedereen op vakantie en zijn er maar weinig Florentijnen in Florence, en dus gebeurt er ook niet veel. De enige noemenswaardige traditie is het Festival van San Lorenzo op het gelijknamige plein. Er is live music en vanaf 21.00 uur kan men gratis lasagna en watermeloen eten.

September

Festa della Rificolona: op 7 September komen de kinderen van Florence samen op het Piazza della Santissima Annunziata. Ze hebben met kaarslicht verlichte papieren lantaarns om de geboorte van de Maagd Maria te eren.

September/Oktober: De tweejaarlijkse antiekmarkt Mostra Mercato Internazionale dell’Antiquariato wordt gehouden.

Oktober

Het begint in oktober, maar duurt tot april: Het concertseizoen van de Amici della Musica.

November

Op 1 November is het Allerheiligen, in Italië een veel belangrijkere feestdag dan in de meeste landen. Overheidskantoren zijn dan gesloten en ook winkels blijven vaak dicht.

Het filmfestival Festival dei Popoli (“Festival der Volkeren”) is het belangrijkste filmfestival van Florence. Op het Piazza dei Congressi worden films in de originele taal vertoond, met Italiaanse ondertiteling.

December

8 december is een publieke feestdag in Italië. Het katholieke feest van de Onbevlekte Ontvangenis wordt op deze dag gevierd. De meeste winkels en veel restaurants blijven op deze dag gesloten.

Buiten de kerstgebeurtenissen zijn er deze maand geen speciale festivals in Florence.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email