Fiesole (Provincie Florence)

Op een heuveltop op niet meer dan 10 kilometer ten noorden van Florence bevindt zich de gemeente Fiesole. Hoewel uiteraard niet zo bekend als de provinciehoofdstad zelf, is het een heerlijke stad voor toeristen, met bezienswaardigheden uit zowel de Etruskische en de Romeinse tijd als uit de middeleeuwen en de Renaissance.

Alles over Fiesole (Provincie Florence)

Bezienswaardigheden

Uit de tijd dat de Etrusken de streek bevolkten, zijn nog delen van de met enorme stenen gemaakte muren te zien. Van de Romeinse ruïnes zijn nog baden te zien en het oude amfitheater wordt zelfs gedurende de zomer nog steeds als achtergrond voor het EstateFiesolana Festival gebruikt. Aan de opgraving is ook een Archeologisch Museum verbonden.

In het kleine historische centrum staan verschillende mooie kerken en paleizen. Het centrale plein is het Piazza Mino da Fiesole. Hier staan onder andere de Kathedraal en het 14e eeuwse Palazzo Pretorio (gemeentehuis). ER staat ook een standbeeld dat de vrijheidsstrijder Giuseppe Garibaldi, samen met koning Victor Emanuel II, verbeeldt.

De Santa Maria Primerana Kerk is met fresco’s van Giotto versierd. Het San Francesco Klooster met de Gotische kerk ligt buiten de bebouwde kom. De Badia Fiesolana wordt door een voormalig klooster geflankeerd.

De collectie van het Bandini Museum bestaat vooral uit middeleeuwse kunst.

Leonardo da Vinci gebruikte de heuveltop waarop de stad gebouwd is voor zijn experimenten met vliegmachines. Aangezien Fiesole bijna 300 meter hoger ligt dan Florence, biedt het nog steeds een prachtig panorama over de grotere buur. 

Geschiedenis

De eerste bewoners van de plek waar Fiesole gesticht is waren er waarschijnlijk al zo’n 2000 jaar voor Christus. In de 8e eeuw voor Christus was het een belangrijke Etruskische stad. In 225 voor Christus, toen de Galliërs de streek binnenvielen, vocht de stad tegen de Romeinen. Nadat de Romeinen de macht overgenomen hadden, bouwden ze een nieuwe stad op de Etruskische ruïnes.

Tot de 5e eeuw slaagde Fiesole erin met het groeiende Florence te rivaliseren, maar uiteindelijk verloren ze de machtsstrijd. De adelstand verhuisde hierna naar Florence zelf.

Gedurende de middeleeuwen, toen de verschillende bisschoppen er de macht in handen hadden, was er een kortstondige periode van welvaart. In 1125 kwam Fiesole echter opnieuw in Florentijnse handen.

In de 14e eeuw, toen de rijkere Florentijnen rustigere buurten zocht om er hun villa’s te bouwen, brak een nieuwe bloeiperiode aan. Uit deze tijd zijn nog een aantal mooie tuinen overgebleven.

Openbaar vervoer Fiesole

Vanaf het Piazza San Marco in het centrum van Florence neemt U bus 7. Deze stopt op het centrale plein Piazza Mino da Fiesole. Ondanks dat de villa’s die er onderweg te zien zijn grotendeels achter dikke, hoge muren verscholen liggen, is de 30 minuten durende rit toch uiterst pittoresk. Op de terugweg kunt U de bus eventueel ook vanaf het plein in de deelgemeente San Domenico nemen.

Fiesole, provincie Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email