Galileo Museum Florence

Het Galileo Museum is het Natuurgeschiedenis Museum van Florence en is genoemd naar Galileo Galilei. De verzameling bestaat grotendeels uit een aantal schitterende mechanische instrumenten. Net als veel musea in Florence is het begonnen met een collectie van de Medici familie. De zetel is het Palazzo Castellani, een voormalig kasteel.

Galileo Museum Florence

Openingstijden, Entréeprijs en Adres

Het adres van het museum is Museo Galileo – Istituto e Museo di Storia della Scienza – Piazza dei Giudici, 1 – 50122 Firenze (Italië). Tel. +39 055265311. Bus: C1. Maandag tot zondag: 09.30-18.00; dinsdag: 09.30-13.00. Toegangsprijs: 9 Euro; jongeren tussen 6 en 18 en 65+’ers: 5,50 Euro; kinderen jonger dan 6: gratis. Familie-ticket voor 2 volwassenen en maximaal twee kinderen jonger dan 18: 22 Euro. Firenze-card is geldig.

Palazzo Castellani

Het Museum is gehuisvestigd in het Palazzo Castellani. Dit voormalige kasteel maakte al in de 12e eeuw deel uit van de vestigingsmuren rond Firenze. Sinds 1929 is het Museo di Storia della Scienza er gezeteld.

De Verzameling

Op de eerste verdieping bevindt zich de oorspronkelijke Medici-collectie, terwijl de tweede verdieping in beslag wordt genomen door de verzameling van de Lorena familie. Op de derde verdieping bevindt zich de bibliotheek van het museum. Deze kan ook bezocht worden.

Hoogtepunten

  • Een mechanische rekenmachine uit 1664, gemaakt van brons.
  • Een als dolk vermomd kompas met schietlood.
  • De lens waarme Galileo vier van de manen van de planeet Jupiter ontdekte. Hij zou deze vervolgens naar zijn Medici beschermheren noemen.
  • Er zijn nogal lugubere wassen modellen van dingen die fout kunnen gaan tijdens geboortes.

De Middelvinger van Galileo

Hoewel Galileo Galilei een vooraanstaand wetenschapper was, werd hij wegens zijn vooruitstrevende inzichten (“Wat? De aarde niet het middelpunt van het heelal?”) verguisd door de Katholieke Kerk. Paus Urbanus VIII liet zijn tombe dan ook niet op een prominente plek in de Santa Croce Basiliek plaatsen, maar ergens achteraf. Pas in 1737, bijna 100 jaar na zijn dood in 1642, veranderde dit. Zijn stoffelijke resten werden opgegraven en hij kreeg een nieuwe tombe met grafmonument in het belangrijkste deel van de basiliek. Hierbij werd wel om één of andere reden de middelvinger van zijn rechterhand afgehakt. Deze is nu te zien in het Museo Galilei. Misschien wel omhooggehouden in de richting van waar Paus Urbanus begraven ligt.

Galileomuseum – Piazza dei Giudici 1, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email