Galleria dell’Accademia Florence

Galleria dell'Accademia Florence - Sala del Colosso

De Galleria dell’Accademia behoort tot de belangrijkste musea in Florence en Italië. De grootste trekpleister in dit museum is het origineel van Michelangelo’s meesterwerk de David. Behalve mooie kunst is er ook een door de Medici familie verzamelde collectie muziekinstrumenten te zien.

Galleria dell’Accademia Florence

Openingstijden, Toegangsprijs en Adres

Het adres van de Galleria is Via Bettino Ricasoli, 60 – 50122 Firenze (Tel. 055 294883). Het is geopend van dinsdag tot vrijdag, van 08,15 tot 18,50 uur. Maandag gesloten. 1 Januari, 1 Mei, 25 December gesloten. De kassa sluit om 18.20 uur. De toegangsprijs is 6,50 Euro. Inwoners van de EU tussen de 18 en 25 jaar betalen 3,25 Euro. Jongeren dan 18 en 65+’ers uit de EU mogen gratis naar binnen. De Firenze Card is geldig bij de Galleria dell’Accademia.

Geschiedenis

David - Galleria dell'Accademia Florence
David, in al zijn glorie.

De Galleria dell’Accademia bevindt zich dichtbij het Piazza Santissima Annunziata. Als zetel van het museum werden het voormalige San Matteo Ziekenhuis en het San Niccolò di Cafaggio Klooster gebruikt.

De Galleria is in 1784 in opdracht van Groothertog Leopold van Lotharingen gesticht.

Veel kunstwerken zijn afkomstig uit onteigende kloosters. Andere werken komen uit de Accademia del Disegno en de Accademia di Belle Arti. De periode van herkomst loopt van de 2e helft van de 13e tot het einde van de 16e eeuw.

In de 20e eeuw raakte het museum een aantal belangrijke werken kwijt aan de Galleria degli Uffizi.

Trekpleisters Galleria dell’Accademia Florence

Michelangelo

De populariteit van de Galleria dell’Accademia is vooral te danken aan enkele door Michelangelo gemaakte beeldhouwwerken. Dit zijn de San Matteo, de Prigioni (“Gevangenissen”), een Pietà en natuurlijk de wereldberoemde “David“. Deze laatste bevindt zich sinds 1873 in het museum. Voorheen stond het standbeeld op het Piazza della Signoria. De monumentale tribune rond het beeld is speciaal gebouwd.

Giambologna

Een van de beeldengroepen in de Loggia della Signoria is de “Sabijnse Maagdenroof” van Giambologna. Een gipsen model van dit werk staat midden in de zogeheten Zaal van de Colossus in de Galleria. Het origineel is uit één enorm blok marmer gebeeldhouwd.

Andere Hoogtepunten

  • De verzameling panelen met gouden achtergrond.
  • De zeer goed bewaard gebleven laat-Gothische triptieken op de 1e verdieping.
  • De collectie Russische ikonen.
  • De gipsotheek (waar gipsen reproducties van marmeren of van ander materiaal gemaakte beeldhouwwerken bewaard worden) van de 19e eeuwse kunstenaars Lorenzo Bartolini en Luigi Pampaloni.

Muziekinstrumenten

De meest recente uitbreiding van de collectie van de Galleria dell’Accademia is die van de antieke muziekinstrumenten uit de verzameling van het Conservatorio Luigi Cherubini, oorspronkelijk afkomstig uit o.a. de collectie van de familie Medici.

Galleria dell’Accademia – Via Bettino Ricasoli 60, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email