Galleria d’Arte Moderna Florence

Wanneer men aan Florence en aan Florentijnse kunst denkt, denkt men natuurlijk allereerst aan de Renaissance periode, maar toch is ook de Galleria d’Arte Moderna, die 30 zalen op de tweede verdieping van het Palazzo Pitti in beslag neemt, de moeite waard. De verzameling bestaat uit meer dan 2000 merendeels Italiaanse schilderijen en beeldhouwwerken. De oudste stammen uit het einde van de 18e eeuw, toen het neo-classicisme in zwang was. De nieuwste werken zijn rond de eerste wereldoorlog gemaakt.

Galleria d’Arte Moderna Florence

Openingstijden en Toegangsprijs

De Galleria d’Arte Moderna is geopend van dinsdag tot zondag van 08.15 tot 18.50 uur. Maandag gesloten. 1 Januari, 1 Mei, 25 December gesloten. De toegangsprijs is 8,50 Euro. Een combi-ticket met de Galleria Palatina is 11,50 Euro. EU inwoners jonger dan 18 en ouder dan 65 mogen gratis naar binnen. EU inwoners tussen de 18 en 25 jaar oud betalen de helft van de normale entréeprijs. Telefoon: +39 0552388616

Geschiedenis Galleria d’Arte Moderna Florence

Giovanni Fattori - Galleria d'Arte Moderna - Museums Florence
Giovanni Fattori – Paesaggio di Marzo (“Maartlandschap”)

Met de verzameling van het museum is in 1784 een begin gemaakt. Groothertog Pietro Leopoldo opende de galerij toen om er de schilderijen die academische prijzen gewonnen hadden ten toon te stellen.

Een groot deel van de verzameling bestaat uit kunstwerken die in het bezit waren van de Lorena familie. Deze voormalige machthebbers in Florence waren in 1859 uit de stad verjaagd. Koning Vittorio Emanuele droeg ook een aantal werken bij en in 1914 werden alle moderne kunst-verzamelingen in de stad in de Galleria bijeengevoegd.

In 1924 werd de Galleria d’Arte Moderna opnieuw ingewijd op de tweede verdieping van het Palazzo Pitti. De gebruikte zalen deden vroeger dienst als de Biblioteca Palatina en als woonkamers van de Medici zelf.

De verschillende zalen hebben nog steeds de meubelen en de versieringen die er al waren tijdens de residentie van het Koningshuis van Savoye.

Macchiaioli

In de 19e eeuw deden de Toscaanse Macchiaioli erg van zich spreken in kunstkringen. Van deze kenmerken met het Impressionisme gemeen hebbende stroming zijn een aantal van de belangrijkste kunstenaars vertegenwoordigd in de Galleria d’Arte Moderna.

De naam Macchiaioli komt van het Italiaanse woord voor “vlek”, macchia. De meeste werken in deze stroming hebben platteland-scènes als onderwerp, terwijl ook de portretkunst veel aandacht krijgt.

De belangrijkste namen zijn o.a. Silvestro Lega, Telemaco Signorini en Giovanni Fattori, die waarschijnlijk de beroemdste vertegenwoordiger van de Macchiaioli is.

Hoogtepunten

Van de Macchiaioli is vooral het “Maartlandschap” van Giovanni Fattori bekend. In zaal 13 is ook een zelfportret van deze schilder te zien. In de zalen 16 tot 18 worden de belangrijkste werken van deze schildersgroep getoond.

De kunstwerken in de eerste 12 zalen stammen uit het einde van de 18e eeuw. Er staan verschillende beeldhouwwerken van Canova, waaronder een borstbeeld van Napoleon (zaal 2). Wilhelm Berczy schilderde het “Portret van Pietro Leopoldo met diens Familie”.

Zaal 14 is gewijd aan de Staggia School. Dit was een groep Toscaanse landschapsschilders met als middelpunt de uit Livorno afkomstige Serafino de’ Tivoli.

Zaal 28 en 29 tonen naast Italiaanse ook laat 19e eeuwse schilders uit de rest van Europa.

Adres en Openbaar vervoer

Het adres van de Moderne Kunst Galerij is Via della Ninna – 50122 Firenze (Piazza de’ Pitti). Bus: C2, C3, D.

Galleria d’Arte Moderna – Via della Ninna, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email