Galleria Palatina Florence

De Galleria Palatina is een in het Palazzo Pitti in Florence gehuisvestigd museum. De verzameling bestaat vooral uit meesterwerken uit de late Renaissance en uit nog latere periodes. Deze zijn merendeels afkomstig uit de privé-collecties van de Medici’s en de Lorena‘s.

Galleria Palatina Florence

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza de’ Pitti, 1 – 50125 Firenze. Tel.: +39 055 294883. Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 08,15 tot 18.50 uur. Gesloten: 1 Januari, 1 Mei, 25 December. Toegangsprijs: 8,50 Euro (korting: 4,25 Euro).

Geschiedenis

Cosimo de’ Medici begon in 1620 met de aanschaf van de eerste kunstwerken voor de verzameling van het Palazzo Pitti. De verzameling werd door de latere groothertogen van de huizen Medici en Lotharingen uitgebreid.

In 1828 opende Leopold I van Lotharingen het museum onder de naam Galleria Palatina.

De kunstwerken werden direkt door de families gekocht, maar kwamen soms via erfenissen in hun bezit. De laatste hertogin van Urbino, Vittorio della Rovere, echtgenote van Ferdinando II de’ Medici, liet bijvoorbeeld een aantal schilderijen van Titiaan en Rubens na.

De schilderijen zelf hangen er nog op dezelfde wijze als ze door die families zelf tentoongesteld werden. Dit gebeurde echter niet chronologisch of thematisch geordend zoals meestal in een museum het geval is. Vaak was de grootte van een schilderij belangrijker of de mate waarin de kleuren bij het meubilair pasten.

De 28 zalen hebben alle aan de mythologie refererende namen.

De Zaal van Prometheus (Sala di Prometeo)

In deze zaal valt vooral de “Madonna met Kind” (1452) van Filippo Lippi op.

De Zaal van het Onderricht van Jupiter

De Sala dell’Educazione di Giove bevat een Caravaggio, de “Slapende Cupido” (1608), geschilderd door de artiest terwijl hij naar het eiland Malta gevlucht was omdat hij in Rome iemand vermoord zou hebben. Het jongetje is door Caravaggio zo geschilderd dat een Amerikaans arts er een artikel over heeft geschreven met als thesis dat hij aan de Ziekte van Still geleden zou hebben.

Een ander opvallend schilderij is “Judith met het Hoofd van Holofernes”. Het afgehakt hoofd is een zelfportret van de schilder, Cristofano Allori, terwijl diens vriendin model stond voor Judith zelf en de moeder van die vriendin voor de toekijkende bediende.

De Zaal van de Ilyad

De Sala dell’Iliade heeft een aantal werken van Titiaan alsmede een door Raphaël geschilderde “Zwangere Vrouw”. Er zijn ook twee schilderijen te zien van Artemisia Gentileschi, één van de zeldzame vrouwelijke schilders uit de Renaissance periode.

De Zaal van Saturnus

In de Sala di Saturno hangen een aantal Madonna’s en andere portretschilderingen van de hand van Raphaël, waaronder het “Portret van Maddalena Strozzi Doni”. Van Perugino zijn de “Kruisafneming” en “Maria Magdalena” te zien.

De Zaal van Jupiter

Galleria Palatina Florence
Raphaël’s “Gesluierde Vrouw”

Ook in de Sala di Giove hangt een beroemd schilderij van Raphaël, La Velata (“De Gesluierde Vrouw”). Waarschijnlijk poseerde zijn Romeinse maitresse, die ook model gestaan zou hebben voor zijn nog beroemdere “La Fornarina“, voor dit doek. Dit laatste werk is te zien in de Galleria Nazionale d’Arte Antica in Rome.

Rubens, Perugino en Andrea del Sarto zijn ook vertegenwoordigd in deze zaal.

De Zaal van Mars

Van de schilderijen van Rubens in de Sala di Marte valt vooral het enorme “De Gevolgen van de Oorlog” op, een doek dat hij schilderde voor zijn vriend Sustermans (op zijn beurt een geliefd artiest van het koninklijk huis van Savoye) toen het er naar uitzag dat de Lage Landen in een oorlog verwikkeld zouden worden.

De Zaal van Apollo

De Sala di Apollo is gewijd aan o.a. Titiaan (“Portret van een Onbekende Heer” en “Maria Magdalena”) en Andrea del Sarto (“De Heilige Familie” en “Kruisafneming”).

De Zaal van Venus

De Sala di Venere is genoemd naar een neo-klassiek standbeeld van de hand van Canova (1810). Toen Napoleon een andere “Venus” (uit de tijd van de Medici’s) naar Parijs had laten brengen gaf hij de artiest de opdracht een nieuwe versie te maken.

Er hangen ook twee schilderijen van Titiaan (“Het Concert” en “Portret van Julius II”) in deze zaal. Het “Portret” is een kopie van een schilderij van Raphaël dat in de National Gallery in Londen te zien is.

Van de hand van Rubens is het beroemde “Terugkeer van de Hooivelden” in deze zaal te zien.

Galleria Palatina – Piazza de’ Pitti 1, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email