San Gaudenzio Abdij San Godenzo

De San Gaudenzio Abdij ligt aan de straatweg tussen Florence en Forlì, in de gemeente San Godenzo. De kerk is in de 11e eeuw opgetrokken, maar na een aardbeving in de 20e eeuw compleet verbouwd. Hoogtepunt is een polyptiek van Bernardo Daddi.

San Gaudenzio Abdij San Godenzo

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Bottini 3, San Godenzo. Telefoon: (+39) 055 8374061. Openingstijden: Van 08.00 tot 12.00 en van 15.00 tot 18.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

De Abbazia di San Gaudenzio is volgens de overlevering door Jacopo il Bavaro, toen Bisschop van Fiesole gebouwd. In 1028 gaf deze bisschop de abdij in beheer aan de Benedictijner Orde. In 1070 vond, na een verbouwing, een nieuwe inwijding plaats.

Dante Alighieri vond er, samen met andere uit Florence verdreven “Witte” Welfen, in 1302 een toevluchtsoord. Ze ontmoetten hier de Ghibellijnse ballingen om een overeenkomst te sluiten over een terugkeer naar Florence, waar de “Zwarte” Welfen het toen voor het zeggen hadden.

Toen de Benedictijner Orde hervormd werd, raakte de kerk in verval. Deze mindere periode eindigde toen ze in handen kwam van de Santissima Annunziata Basiliek in Florence. Vanaf dat moment beheerden de Servieten van Maria de kerk.

Deze toestand veranderde pas in 1808, toen Napoleon de orde onderdrukte.

Ondanks een omvangrijke verbouwing in 1920 heeft de kerk de oorspronkelijk Lombardische Romaanse architectuur behouden. Deze, door de aardbeving van 1919 noodzakelijk geworden reconstructie werd uitgevoerd door Ezio Cerpi. Eerder was Cerpi al verantwoordelijk geweest voor de constructie van de klokkentoren.

Hoogtepunten

De polyptiek op het hoogaltaar, die de “Maagd en Heiligen” voorstelt is door Bernardo Daddi geschilderd.

Baccio Sinibaldi was verantwoordelijk voor de “Sint-Sebastiaan”.

De “Annunciatie” op de tegenfaçade is door een onbekende artiest geschilderd.

De lunet op het toegangsportaal is bij de verbouwing van 1920 toegevoegd.

Het mozaïek van “Dante met de Kroning van de Maagd” op de koepel van de apsis stamt uit 1929 en is gemaakt naar een ontwerp van Giuseppe Cassioli.

Abbazia di San Gaudenzio – Via Bottini 3, San Godenzo (FI)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email