Giotto’s Klokkentoren Florence

De beroemde klokkentoren van Giotto in Florence staat meteen naast de beroemde Kathedraal van de stad. Wanneer men deze door Giotto ontworpen bij 85 meter hoge Campanile beklimt heeft men ten eerste een mooi uitzicht over de stad zelf, maar vooral een blik van erg dichtbij over de koepel van de Duomo.

Giotto’s Klokkentoren Florence

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres is Piazza del Duomo (Tel. +39 0552302885). De toren is geopend van 08.30 tot 19.50 uur. Ze is gesloten meet Pasen, Kerst en Nieuwjaar. De entréeprijs is 6 Euro. Voor 10 Euro heeft U echter een combi-ticket met de Koepel van Brunelleschi, de Campanile van Giotto, het Baptisterium van San Giovanni Battista, de Crypte van Santa Reparata in de Duomo en het Museo Storico.

Geschiedenis

Giotto's Klokkentoren Florence
Giotto’s Klokkentoren

Giotto begon in 1334 met de bouw van de campanile. Bij zijn dood, in 1337, waren echter enkel de eerste twee verdiepingen maar voltooid.

De toren zou nu niet meer overeind gestaan hebben als Andrea Pisano zich er niet mee bemoeid had, aangezien Giotto een groot kunstenaar maar een minder groot ingenieur was en de muren veel te dun ontworpen had. Pisano verdubbelde de breedte van de muren en voegde een aantal nissen toe waar standbeelden (sommige door hemzelf gebeeldhouwd) in geplaatst werden.

In 1350 begon Francesco Talenti met de voltooing van het werk, door o.a. de zware basis een luchtiger aanzien te geven. In 1959 was men klaar.

Klimmen

De klokkentoren is 84,7 meter hoog en is gebouwd in dezelfde drie tinten marmer als de kathedraal zelf. Om helemaal boven te komen zul je 414 traptreden op moeten lopen. Onderweg heb je dan wel een mooie blik op het Baptisterium. Er is geen lift. Men raadt aan de toren enkel te beklimmen als je in een goede lichamelijke conditie verkeert.

Klokken

Er zijn twaalf klokken in de klokkentoren, maar de oudste vijf worden niet meer gebruikt. De grootste hiervan, die als bijnaam Apostolica heeft en meer dan 2000 kilo weegt, rust nu op de vloer van de klokkenkamer.

Kopieën

Tegenwoordig zijn de originele standbeelden en reliëfs die de laagste verdiepingen opsierden vervangen door kopieën. Deze reliëfs waren van de hand van Pisano, hoewel misschien naar ontwerpen van Giotto. Om de originele, maar in de loop der tijd door de weersomstandigheden angetaste, kunstwerken te zien moet men het Museo dell’Opera del Duomo bezoeken.

Giotto’s Klokkentoren – Piazza del Duomo, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email