Historische Gebouwen Florence

Het mag geen verrassing heten dat de bakermat van de Renaissance gekenmerkt wordt door grote aantallen prachtige historische gebouwen. Vrijwel elke straat in het centrum van Florence telt wel enige schitterende paleizen. De bekendste zijn het Palazzo Vecchio en het Palazzo Pitti.

Historische Gebouwen Florence

Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio - Historische Gebouwen Florence

Het Palazzo Vecchio is tegenwoordig het gemeentehuis van Florence, maar deed al sinds de bouw (rond het jaar 1300) dienst als zetel van de verschillende Republikeinse regeringen die in de stad gezeteld hebben. Het staat op het Piazza della Signoria. Een deel van het gebouw wordt als museum gebruikt. Het opvallendste deel van de façade is de Torre di Arnolfo.

Palazzo Medici-Riccardi

Cappella dei Magi - Palazzo Medici Riccardi Florence

Het Palazzo Medici-Riccardi in Florence is één van de meest interessante gebouwen in Florence en deed min of meer dienst als inspiratie voor de beroemdere Palazzo Pitti en Palazzo Strozzi. De grootste attraktie is de Cappella dei Magi.

Palazzo Salviati

Het Palazzo Salviati is een historisch gebouw in de Via del Corso in Florence. Tegenwoordig is het de zetel van een bank. De 16e eeuwse fresco’s van Alessandro Allori zijn een hoogtepunt. Voordat het paleis gebouwd werd woonde Dante’s Beatrice op deze plek. (Adres: Via del Corso, 6)

Palazzo Uguccioni

Het Palazzo Uguccioni is in 1550 in opdracht van Giovanni Uguccioni gebouwd. Het is het enige privé-gebouw in de stad met zuilen tegen de voorgevel aangebouwd. Het borstbeeld van Francesco I de Medici wordt aan Giambologna toegeschreven. (Adres: Piazza della Signoria, 7)

Palazzo delle Assicurazioni Generali

Het in 1871 opgetrokken Palazzo delle Assicurazioni Generali is het laatst gebouwde paleis aan het Piazza della Signoria. De begane grond wordt gekenmerkt door een aantal bogen, waaronder zich prestigieuze winkels bevinden. Een van de bekendste hiervan is de Bar Rivoire. Behalve door de bogen wijkt de architectuur van de typische Renaissance stijl af door het gebruik van de pietra serena in plaats van de pietraforte zandsteen. (Adres: Piazza della Signoria, 5)

Palazzo Canacci

Het Palazzo Canacci is in de tweede helft van de 15e eeuw gebouwd. Het wordt gekenmerkt door een lange, drie verdiepingen tellende voorgevel en een door zuiltjes ondersteunde kleine loggia. Het is de zetel van de organisatie van het Calcio Fiorentino. (Adres: Piazza di Parte Guelfa, 1)

Palazzo Lanfredini

Het Palazzo Lanfredini is in het begin van de 16e eeuw in opdracht van de toenmalige Gonfaloniere della Giustizia gebouwd.  Waarschijnlijk heeft de ontwerper Baccio d’Agnolo enkele al bestaande gebouwen samengevoegd. (Adres: Lungarno Guicciardini.)

Palazzo Pazzi-Quaratesi

Het Palazzo Pazzi-Quaratesi is een 15e eeuws gebouw in de Via del Proconsolo. Het gebouw is ontworpen door Giuliano da Maiano. De opdrachtgever was Jacopo de’ Pazzi, die in 1478 voor zijn rol in het “Pazzi Complot” in de Bargello opgehangen zou worden. De binnenplaats is een kijkje waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email