Koepel van Brunelleschi Florence

De koepel van de Santa Maria del Fiore Kathedraal in Florence is het werk van Filippo Brunelleschi. Toen hij gebouwd werd was het de grootste koepel ter wereld. Men kan tussen de binnen-en buitenmuur van de koepel lopen. De ruimte is erg eng, maar dit wordt goedgemaakt door de schitterende vergezichten over Florence.

Koepel van Brunelleschi Florence

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza del Duomo – Florence. Telefoon: (+39) 055 2302885. Openingstijden: Van 09.00 tot 20.00 uur. Toegangsprijs: 18 Euro (combi-ticket, inclusief het Museo dell’Opera del Duomo, de Santa Reparata Kathedraal, de Klokkentoren van Giotto en het Baptisterium.

Geschiedenis en beschrijving

Koepel van Brunelleschi Florence
De koepel is van overal in de stad zichtbaar.

Brunelleschi’s koepel is tussen 1420 en 1436 opgetrokken. Hij wilde de hele koepel bouwen zonder van steigers gebruik te maken. De constructie vond in secties plaats.

Volgens Vasari won Brunelleschi de competitie om de koepel te mogen bouwen door zijn concurrenten te vragen een ei rechtop op een marmeren plaat te zetten. Ze probeerden het allemaal, maar het lukte niemand. Hierop nam Brunelleschi natuurlijk het ei, brak het lichtjes aan de onderkant en plaatste het op de plaat. “Zo kunnen wij het ook”, zeiden de andere architecten. Waarop Brunelleschi antwoordde: “Ja, en als jullie mijn plannen en modellen hadden zouden jullie ook de koepel kunnen maken”. En vervolgens mocht hij de koepel maken.

Het was de bedoeling 8 balkons aan de voet van de koepel te bouwen. Toen Baccio d’Agnolo de eerste afhad (na acht jaar werken, van 1507 tot 1515) werd Michelangelo gevraagd wat hij ervan vond. Hij antwoordde dat hij het resultaat wel wat op een kooi voor krekels vond lijken. Het werk werd meteen stopgezet, en nooit meer hervat.

Andrea Verrocchio ontwierp de gouden globe en het kruis op de lantaarn.

De koepel zit nu vol scheuren. Dit komt deels doordat al meer dan 500 jaar oud is en deels doordat men geprobeerd heeft gaten met cement dicht te metselen. Hierdoor werken de ingebouwde systemen die nodig zijn om de inkrimping en uitzetting vanwege de weersomstandigheden te weerstaan niet meer.

Weetjes

De koepel van Brunelleschi diende als inspiratie voor veel andere archititecten. Een voorbeeld hiervan is de door Romolo Balsimelli ontworpen koepel van de Santa Caterina a Formiello Kerk in Napels.

Koepel van Brunelleschi – Piazza del Duomo, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email