Laatste Avondmaaltijd Museum Florence

Het Sant’Apollonia complex is een voormalig klooster in Florence. Een deel van het klooster is omgebouwd tot een museum gewijd aan de muurschildering “De Laatste Avondmaaltijd” van de hand van Andrea del Castagno.

Laatste Avondmaaltijd Museum Florence

Openingstijden en Toegangsprijs

Het Museo del Cenacolo di Sant’Apollonia is dagelijks geopend van 08.50 tot 13.50 uur. Toegang is gratis.

Het Sant’Apollonia Klooster

Het complex is oorspronkelijk in 1339 gebouwd, voor de Benedictijner nonnenorde. Halverwege de 15e eeuw werden de abbazia di Santa Maria a Mantignano Abdij en het San Pietro a Porta Pinti Ziekenhuis eraan toegevoegd.

Tegenwoordig is de kerk ontheiligd en behoort het voormalige klooster toe aan de Universiteit van Florence, aan de regio Toscane en aan het leger.

Fresco’s

De “Laatste Avondmaaltijd” van de hand van Andrea del Castagno.

De belangrijkste reden om deze verder vrij onbekende bezienswaardighed te bezoeken is de muurschildering Il Cenacolo van Andrea del Castagno (1447). Het gezicht van Judas is hier afgebeeld als dat van een sater. Hij draagt heel donkere, bijna zwarte kleding die sterk afsteekt tegen het buitengewoon witte tafelkleed. De achtergond is een schitterend voorbeeld van de trompe l’oeil schildertechniek. De schildering neemt vrijwel een hele muur in beslag.

Boven deze schildering is nog een muurschildering, die echter minder goed bewaard is gebleven. Hier ziet men van links naar rechts de “Wederopstanding” (Resurrezione), de “Kruisiging” (Crocifissione) en de “Kruisafneming” (Deposizione) verbeeld. De verschillende scènes worden door twee vensters van elkaar gescheiden.

De schilderingen werden in 1864 ontdekt toen het klooster voor militaire doeleinden gebruikt werd. Sinds 1891 is het een museum.

Adres en openbaar vervoer

De ingang van het museum van dit voormalige klooster is Via XXVII Aprile 1, Florence (tel. +39 0552388607). De dichtstbijzijnde bushalte is Santa Reparata (1, 6, 11, 14, 17, 20, 23, 52, 82).

Museo del Cenacolo di Sant’Apollonia – Via XXVII Aprile 1, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email