Loggia del Bigallo Florence

De Loggia del Bigallo bevindt zich aan het Piazza di San Giovanni in Florence. In dit gebouw, waar het eerste stadsgezicht van Florence op een muur geschilderd is, bevinden zich een klein museum op de begane grond en een aan Leonardo Da Vinci gewijde tentoonstelling op de tweede verdieping.

Weetjes Loggia del Bigallo Florence

Entréeprijs en openingsuren

Telefoon: +39 055 27180304/306. Toegangsprijs: 5 Euro. Openingsuren: Van 10.00 tot 14.00 en van 15.00 tot 19.00 uur. Gesloten: Dinsdag. Het kaartje is geldig voor zowel de Leonardo Da Vinci tentoonstelling als het Bigallo Museum.

Geschiedenis Loggia del Bigallo Florence

loggia del Bigallo, Florence
De oudste afbeelding van Florence, door een anonieme kunstenaar.

De Loggia del Bigallo is tussen 1352 en 1358 gebouwd, op hetzelfde moment dat de Kathedraal van Florence opgetrokken werd. De architect was Alberto Arnoldi.

Het was de oorspronkelijke zetel van een tehuis voor vondelingen. De kinderen verbleven hier totdat hun ouders hen kwamen halen of totdat er een pleeggezin was gevonden. De naam van de in 1244 gestichte instelling was Compagnia di Santa Maria della Misericordia.

Een schilderij van Niccolò di Pietro Gerini toont “Weeskinderen die aan hun nieuwe moeders toegewezen worden”.

Museum

Oudste afbeelding van Florence

De eerste afbeelding van de stad zelf is een muurschildering in de Loggia del Bigallo. De schildering toont zelfs de kathedraal op het moment dat ze gebouwd wordt, met een nog onafgemaakte façade. Het werk is in 1342 door de kring van kunstenaars rond Bernardo Daddi gemaakt. De titel is Madonna della Misericordia.

Leonardo Da Vinci Tentoonstelling

Op de tweede verdieping van het gebouw is een aan Leonardo Da Vinci gewijde permanente expositie te zien. Tentoongestelde objecten zijn o.a. een aantal door hem ontworpen vliegmachines, ontwerpen voor oorlogsschepen en plannen voor een soort van voorloper van de telefoon.

Dit laatste was een systeem dat bestond uit een systeem van 100 torens, met 100 wachtposten die binnen een kwartier een bericht over een afstand van 100 mijl zouden kunnen verzenden.

Er zijn ook tekeningen te zien van een plan voor een verhoging van het Baptisterium van Florence en een op het gebruik van perspectief gebaseerde voorloper op het fototoestel.

Leonardo had zelfs een idee voor een primitieve air-bag.

Bigallo Museum

Op de begane grond bevindt zich het Museo del Bigallo. De verzameling binnen dit oratorium is verspreid over drie zalen. De tentoongestelde werken zijn gemaakt door anonieme kunstenaars.

Adres en openbaar vervoer

Het adres van de Loggia del Bigallo is Piazza di San Giovanni – 50123 Firenze. Dichtstbijzijnde bushalte: Studio (lijn C1).

Loggia del Bigallo – Piazza di San Giovanni, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email