Santa Maria Maddalena dei Pazzi Kerk Florence

De Santa Maria Maddalena dei Pazzi Kerk staat in het centrum van Florence. Deze kerk is vooral de moeite van het bezichtigen waard vanwege de door Perugino geschilderde fresco “Kruisiging en Heiligen” in het kapittelhuis. Ook de door Sangallo ontworpen kloostergang mag gezien worden.

Santa Maria Maddalena dei Pazzi Kerk Florence

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Borgo Pinti, 58 – 50121 Firenze, Italië. Telefoon: +39 0552478420. Openingstijden: Van 09.00 tot 12.00 en van 17.00 tot 19.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Santa Maria Maddalena dei Pazzi Kerk Florence
Perugino’s “Kruisiging”

Pazzi betekent overigens “gekken” in het Italiaans. In dit geval verwijst de naam echter naar een non uit de familie Pazzi die vaak in de kerk kwam.

De ingang tot de kerk is in de Borgo Pinti. De toegangsdeur heeft geen huisnummer en voert direkt naar een in 1492 door Giuliano da Sangallo ontworpen kloostergang. Deze open ruimte wordt afgebakend door grote zuilen van de pietra serena steensoort met Ionische kapitelen.

De kerk is in de 13e eeuw gebouwd. Het interieur is echter in de 17e en 18e eeuw geheel opnieuw ingericht. Bij deze verbouwing werden altaarstukken van beroemde kunstenaars als Botticelli en Ghirlandaio verwijderd om plaats te maken voor werken van minder begaafde collega’s.

Perugino

Perugino’s muurschildering in het kapittelhuis is tussen 1493 en 1496 geschilderd.

Van veel kerken in Florence zijn de meesterwerken naar andere plekken overgebracht. Dit lot overkwam ook een ander werk van Perugino, “De Maagd die aan Sint Bernhard Verschijnt”. Dit als altaarstuk voor de Santa Maria Maddalena dei Pazzi Kerk geschilderde werk is nu in de Alte Pinakothek in München te zien.

Maddalena dei Pazzi Kerk – Borgo Pinti 58, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email