Museo dell’Opera del Duomo Florence

De verzameling van het Museo dell’Opera del Duomo in Florence bestaat vooral uit kunstwerken die uit o.a. de Duomo en het Baptisterium zelf verwijderd zijn om ze tegen de weersomstandigheden te beschermen. Donatello is rijkelijk vertegenwoordigd.

Museo dell’Opera del Duomo Florence

Openingstijden, Toegangsprijs en Adres

Het adres is Via della Canonica, 1 – 50122 Firenze. Telefoon: +39 0552302885. Openingsuren: Van 09.00 tot 19.30 uur. Toegangsprijs: Combi-ticket met Brunelleschi’s Koepel, Giotto’s Klokkentoren, the Santa Reparata Kathedraal and het Baptisterium: 18 Euro.

Geschiedenis en beschrijving

Het Museo dell’Opera del Duomo bestaat al sinds 1891. Na een jarenlang durende verbouwing heeft men het enkele jaren geleden opnieuw geopend. De nieuwe inrichting van de zalen heeft als doel er de geschiedenis van de kathedraal zo goed mogelijk te kunnen belichten.

Beschrijving

De ruimtes die naar de grote zaal voeren staan vol reliëfs, sarcofagen en houten beelden van Etruskische en Romeinse oorsprong.

Hoogtepunten

Arnolfo di Cambio

De beelden van de hand van Arnolfo di Cambio in de grote zaal zijn afkomstig uit nissen in de kathedraal.

De Deuren van het Baptisterium

Het hoogtepunt wordt gevormd door de vergulde bronzen deuren die tussen 1425 en 1452 door Lorenzo Ghiberti voor het Baptisterium gemaakt zijn. Deze zijn in een afgesloten ruimte, maar wel bij daglicht, te zien op de binnenplaats van het museum. Michelangelo zelf was zo onder de indruk van deze deuren dat hij ze “de Poorten van het Paradijs” noemde.

Michelangelo’s Pietà

Museo dell'Opera del Duomo Florence - Pietà Bandini
De “Pietà Bandini”.

Er is ook een Pietà van Michelangelo, die hij waarschijnlijk voor zijn eigen tombe gemaakt had. Sommige beelden van deze groep zijn beschadigd, waarschijnlijk door een gefrustreerde Michelangelo zelf. Het beeld dat Nicodemus vertegenwoordigt is een zelfportret. Het ruwe en ongepolijste van de beeldengroep was naar men denkt de bedoeling van de artiest. (Maria Magdalena is wel glad en gepolijst, maar was door Tiberio Calcagni, één van Michelangelo’s studenten, afgemaakt.)

Profeten

De voor de klokkentoren van Giotto gemaakte beelden van de profeten, waarvan er een aantal door Donatello gemaakt zijn, zijn hier ook te zien. De bekendste zijn de “Baardeloze Profeet”, de “Habbakuk” (bijgenaamd “Pompoenhoofd”) en de “Jeremias“.

Cantorie

Museo dell'Opera del Duomo Florence
Fragment van de door Della Robbia gemaakte reliëfs voor de cantoria.

Eén van de twee cantorie (het balkon waar het koor staat, meestal in de nabijheid van het orgel) aan de muur boven de profeten is eveneens gemaakt door Donatello. Het is  versierd met zingende cherubijntjes die tussen en achter de zuilen ervan ronddartelen. Donatello deed 5 jaar over (1433 tot 1438) de constructie, die ongeveer 3 1/2 bij 6 bij 1 meter meet. Net als de iets minder uitbundig aandoende cantoria van Luca della Robbia die er tegenover hangt, is het meesterwerk van Donatello oorspronkelijk voor de Santa Maria della Fiore Kathedraal gemaakt.

Nog meer Donatello

De Magdalena is een meerkleurig houten beeldhouwwerk dat de artiest tussen 1453 en 1455 maakte.

Façade

Er zijn zowel een aantal houten modellen voor de tamboer als voor de façade van de Duomo. Geen enkele van de modellen zou echter uitgevoerd worden. De opdrachtgever, Groothertog Francesco de’ Medici, stierf namelijk voordat hij een keuze had kunnen maken. Helaas was de oorspronkelijke façade al in 1587 vernietigd en dus bleef de kathedraal gezichtsloos tot in de 19e eeuw de huidige, neo-Gothische voorgevel gebouwd werd. Er is wel een tekening van de oorspronkelijke façade van Arnolfo di Cambio te zien.

Brunelleschi

Brunelleschi is de architekt die de koepel ontwierp. Een aantal machines die gebruikt werden om deze koepel te bouwen zijn in het museum te bewonderen. Om de één of andere reden is het doodsmasker van de architekt zelf dit ook.

In de hal van het museum staat een, waarschijnlijk door Buggiano gemaakt, borstbeeld van Brunelleschi.

Zaal van het Altaar

De Zaal van het Altaar heet zo dankzij een zilveren altaar dat door de gilde der goudsmeden voor het Baptisterium gemaakt was. Onder andere Verrocchio en Pollaiuolo werkten eraan mee.

Meer hoogtepunten

Op de binnenplaats staan twee houten sarcofagen, die uit het Baptisterium afkomstig zijn.

Museo dell’Opera del Duomo – Via della Canonica 1, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email