Nationaal Archeologisch Museum Florence

Het Nationaal Archeologisch Museum van Florence (Museo Archeologico Nazionale) bewijst dat niet alle bezienswaardigheden in de Toscaanse hoofdstad uit de Renaissance periode afkomstig zijn. De collectie omvat zowel Romeinse en Etruskische als antieke Egyptische objecten en kunstwerken. De zetel is het 17e eeuwse Palazzo della Crocetta.

Nationaal Archeologisch Museum Florence

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van het museum is Via della Colonna, 38 – Florence. De bezoekersingang is echter aan het Piazza Santissima Annunziata, 9b (Bus: 6, 31). Telefoon: +39 05523575. Openingstijden: Dinsdag tot zondag: 08.15 tot 18.50 uur. Maandag gesloten. Toegangsprijs: 4 Euro.

Geschiedenis en beschrijving

Chimera van Arezzo - Nationaal Archeologisch Museum Florence
Chimera van Arezzo

Het museum zetelt in een historisch gebouw dat bekend staat als het Palazzo della Crocetta. Het is tussen 1619 en 1621 door Giulio Parigi gebouwd door een aantal al bestaande paleizen samen te voegen. Dit gebeurde in opdracht van Cosimo II, die er zijn ernstig zieke zus Maria Maddalena de Medici onder wilde brengen.

Het Nationale Archeologische Museum van Florence heeft een nogal eclectische verzameling, met Romeinse objecten en een collectie Etruskische van bucchero (een zwartkleurig, door de Etrusken zelf uitgevonden, soort aardewerk dat door de Etrusken) gemaakte potten.

In het Egyptische gedeelte van het museum kan men sarcofagen en hiërogliefen bewonderen.

Hoogtepunten

Een bronzen beeld dat bekend staat als de Chimera di Arezzo uit de 4e eeuw vòòr Chr. Een Chimera is een mythologisch beest met de romp en de kop van een leeuw, een geitekop op zijn rug, en een slang voor een staart.

Idolino: Een bronzen beeld van een naakte jongen, waarschijnlijk ooit gebruikt als lamphouder, waarschijnlijk uit de tijd van Augustus.

Een bronzen standbeeld van de Etruskische Orator Aule Metele uit de 1e eeuw v. Chr. Het beeld is in de buurt van Perugia gevonden . Hoewel de man Etruskisch is, draagt hij een Romeinse toga.

Museo Nazionale Etrusco – Via della Colonna 38, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email