Openbaar Vervoer Florence

Het openbaar vervoer in Florence, de centraalst gelegen grote stad van Italië, is erg goed geregeld. De stad is zowel met de bus als met de trein makkelijk te bereiken en ook binnen de stad is er een toereikend netwerk van trams en bussen.

Openbaar Vervoer naar Florence

Vliegveld

De luchthaven van Florence heet Aeroporto Amerigo Vespucci. Er zijn verschillende manieren om vanuit dit vliegveld bij het stadscentrum te komen. Sinds enkele jaren is er een directe tramverbinding.

Veel toeristen komen echter aan op het Galileo Galilei vliegveld van Pisa (RyanAir heeft hier zijn Toscaanse thuisbasis). Vanuit hier zijn er zowel bus- als treinverbindingen met het centrum van Florence.

Treinstations

Santa Maria Novella Centraal Station Florence

Florence ligt midden in Italië en is een belangrijk spoorwegknooppunt. Het centrale treinstation heet Santa Maria Novella en het is vanaf hier dat de meeste treinen vertrekken. Sinds kort is er behalve de FS (Trenitalia) een tweede maatschappij (Italo) die verbindingen verzorgt met o.a. Rome en Milaan.

Streekbussen

Er zijn twee busmaatschappijen die verbindingen verzorgen met andere steden en stadjes in Toscane, waarvan er een aantal (zoals Siena) niet of niet makkelijk met de trein bereikt kunnen worden. De maatschappijen die deze streekbussen verzorgen heten respectievelijk Busitalia en CAP. Ook Flixbus verzorgt verbindingen naar andere steden in Toscane.

Openbaar Vervoer binnen Florence

Het centrum van Florence is erg klein, dus wanneer Uw hotel in of dichtbij dit centrum is kunt U eigenlijk vrijwel de hele stad te voet bezoeken. De wijk rond de Duomo is bovendien sowieso enkel voor voetgangangers toegankelijk. Er is geen metro-systeem in Florence. De stadsbussen worden geregeld door de maatschappij ATAF. Sinds enkele jaren zijn er ook een aantal erg nuttige tramlijnen.

Stadsbussen

De meeste stadsbussen in Florence hebben hun begin- of eindpunt op het Piazza Stazione, bij het centrale station Santa Maria Novella. In het historische centrum, waar gewone bussen niet kunnen komen, zijn er 4 lijnen die door kleinere electrische busjes verzorgd worden.

Trams

Openbaar vervoer Florence - Trams

De voor toeristen belangrijkst tramlijn is de T2 Vespucci, die in 20 minuten van het vliegveld naar het centrale station rijdt. De route van de T1 Leonardo begint bij Scanducci en gaat via het station verder de stad in. Buskaartjes zijn ook op de tram geldig.

Taxi’s in Florence

Er zijn officiële tarieven voor taxi-ritten zowel binnen als buiten de stadsgrenzen van Florence. De prijzen van de trajecten van en naar het vliegveld en tussen de verschillende treinstations van de stad liggen vast en zijn onafhankelijk van de meter.

 
RSS
Follow by Email