Orsanmichele Kerk Florence

De Orsanmichele Kerk zetelt in een voormalige graanschuur in Florence. Deze kerk huisvestigt een aantal beeldhouwwerken vervaardigd door de bekendste kunstenaars uit de Renaissance periode. Helaas staan deze op de tweede verdieping die maar zelden voor toeristen toegankelijk is.

Orsanmichele Kerk Florence

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Orsanmichele Kerk is Via Arte della Lana 1, Florence. Tel.: +39 055210305. Openingstijden (2020): Elke dag van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis.

Geschiedenis Orsanmichele Kerk Florence

De Orsanmichele Kerk ziet er meer uit als een opslagplaats dan als een kerk. De verklaring hier voor is eenvoudig: Het in 1337 geconstrueerde gebouw was oorspronkelijk een graanschuur en -markt.

Toen de Madonna hier echter, in de vorm van een wonderbaarlijke beeltenis op een zuil binnen de schuur, haar opwachting maakte besloot men de onderste verdieping tot kapel om te bouwen. De bogen werden dichtgemetseld en de muren werden van ramen voorzien.

De architecten die aan het gebouw werkten, Neri di Fioravante, Benci di Cione en Francesco Talenti, hadden allen ook aan de bouw van de Duomo bijgedragen.

Beschrijving

Nissen

In het begin van de 15e eeuw hadden de Welfen de macht in de stad in handen. Zij lieten de verschillende gildes van Florence elk één van de 14 nissen aan de buitenkant van deze kapel met een standbeeld van hun schutsheilige versieren. Hiervoor werden beroemde kunstenaars als Ghiberti, Donatello, Verrocchio en Giambologna in de hand genomen. Sommige van de originele versies van deze beelden zijn nu op de tweede verdieping te zien. Op de begane grond kan men enkel nog gipsen kopieën bewonderen.

Ghiberti was verantwoordelijk voor de “Johannes de Doper”, die hij voor de textielimporteurs (Calimala) maakte.

De “Ongelovige Thomas” is van Verrocchio, die door de Mercanzia (Handelaarsgilde) betaald werd. Het medaillon is van de hand van Luca della Robbia.

Giambologna vervaardigde de “Sint-Lucas” voor de rechters en notarissen.

De “Sint-Pieter” van Ciuffagni is voor het slagersgilde (de Beccai) gemaakt.

De “Sint-Philips”, voor de leerlooiers (conciapelli), is van Nanni di Banco. Dezelfde kunstenaar maakte de “Vier Gekroonde Heiligen” voor de metselaars en timmerlieden. Het bronzen medaillon is eveneens van de hand van Della Robbia.

De “Sint-Joris” is door Donatello gebeeldhouwd. Het marmeren origineel van deze bronzen kopie is in de Bargello te zien. Het gilde der Corazzai (harnasmakers) betaalde voor het beeld.

Ghiberti was zowel verantwoordelijk voor de “Sint-Matteus” als voor de “Sint-Stefanus”. De eerste was voor de bankiers, de tweede voor het toen erg machtige wolmakersgilde. De “Sint-Stefanus” die er oorspronkelijk stond is nu te zien in het Museo dell’Opera del Duomo.

De door Nanni di Banco vervaardigde “Sint-Eligius” vertegenwoordigde de smeden.

De “Sint-Markus” van de hand van Donatello was voor de linnenbewerkers en de “Sint-Jacobus de Meerdere” door Niccolò di Piero Lamberti voor de bonthandelaars.

De “Madonna della Rosa” is door eveneens door Lamberti of door Piero Tedesco gemaakt. Het medaillon erboven is van Luca della Robbia. Het gilde der dokters en apothekers betaalde ervoor.

Baccio da Montelupo beeldhouwde de “Johannes de Evangelist”, terwijl Andrea della Robbia voor het medaillon zorgde. Deze nis was voor de zijdehandelaren en goudsmeden.

Interieur Orsanmichele Kerk

De kerk bestaat uit twee schepen.

De glas-in-lood ramen zijn gemaakt naar een ontwerp van Lorenzo Monaco.

Binnen valt het Gotische, tussen 1349 en 1359 door Andrea Orcagna gemaakte, tabernakel op. Het doet een beetje denken aan een miniatuurkerk en wordt opgeluisterd met beeldhouwwerken, glazen en andere versierselen en reliëfs. De “Madonna met Kind” binnen dit tabernakel is geschilderd door Bernardo Daddi (een leerling van Giotto). Aan dit schilderij werden gedurende de pestepidemie (1348-1350) wonderen toegeschreven.

Het beeldhouwwerk “Madonna, Kind en Sint Anna” is van de hand van Francesco da Sangallo (1522).

Verhuisd

Triptiek van Sint Mattheus - Uffizi Florence

De “Triptiek van Sint Mattheus” is door Orcagna en Jacopo di Cione geschilderd. Oorspronkelijk was het rond 1367 geschilderde werk aan een pilaar binnen de kerk bevestigd. Het in opdracht van dit Gilde der Geldwisselaars vervaardigde kunstwerk is nu te zien in de Galleria degli Uffizi.

Tweede Verdieping

De tweede verdieping van Orsanmichele bereikt men via het Palazzo dell’Arte della Lana. Dit in 1308 gebouwde paleis was het hoofdkwartier van de wolhandelaars. In de 13e en 14e eeuw werkte maar liefst een derde van de inwoners van de stad voor dit gilde.

Hier staan de al genoemde originele beelden, waaronder Donatello’s “Sint Markus” (1411-13) en Verrocchio’s “Het Ongeloof van Sint Thomas” (1473-83). “Johannes de Doper” (1413-1416) is van de hand van Ghiberti en was het eerste levensgrote beeldhouwwerk uit de Renaissance. (Helaas is deze ruimte maar zelden open voor het gewone publiek.)

Weetjes

De kerk heeft haar naam te danken aan een niet meer bestaande tuin, die Orti di San Michele heette.

Orsanmichele Kerk – Via Arte della Lana 1, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email