Palazzo Arcivescovile Florence

Het Palazzo Arcivescovile (“Bisschoppelijk Paleis”) van Florence bevindt zich op dat deel van het Piazza del Duomo dat Piazza di San Giovanni genoemd wordt. Hoogtepunt van het paleis is de binnenplaats, die toegang geeft tot de San Salvatore al Vescovo Kerk.

Palazzo Arcivescovile Florence

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van het Palazzo Arcivescovile is Piazza di San Giovanni – 50129 Firenze. Telefoon: +39 055271071. Het gebouw is niet voor toeristen toegankelijk.

Geschiedenis Palazzo Arcivescovile Florence

Palazzo Arcivescoviel Florence
In het “Museum van Florence zoals het Was” is te zien hoe het gebouw er in 1584 uitzag.

Al voor het jaar 1000 stond er een paleis op de plek waar zich nu het Palazzo Arcivescovile bevindt. Vanaf het begin van de 13e eeuw tot de bouw van de Bargello werd dit gebouw gebruikt door de Podestà (een soort burgemeester) van de stad.

Het Palazzo Arcivescovile is in 1533 ernstig door een brand beschadigd. Tegen het einde van de 16e eeuw is het gedeeltelijk gerestaureerd door Giovanni Antonio Dosio. In die tijd bestond het gebouw nog uit twee delen die door een interne straat van elkaar gescheiden werden.

Toen het Piazza del Duomo vergroot werd moest de façade van het paleis gesloopt worden. Enkele meters verder naar achteren werd deze opnieuw opgebouwd. Dit werk duurde van 1892 tot 1895. Veel elementen van de oorspronkelijke façade werden hergebruikt. Wel werden de ramen van de eerste verdieping vervangen door winkelruiten.

Aan de façade van het paleis zijn de wapenschilden van verschillende pausen bevestigd.

Binnenplaats

Een van de hoogtepunten van het Palazzo Arcivescovile is de binnenplaats. Deze wordt omlijst door grote bogen die op Dorische zuilen rusten. De loggia wordt gevormd door Ionische zuilen en wordt bereikt via een door Bernardino Ciurini ontworpen trap.

San Salvatore al Vescovo Kerk

Via deze binnenplaats komt men bij de San Salvatore al Vescovo Kerk. De façade van deze kerk bevindt zich aan het Piazza dell’Olio. In 1727 is de kerk gerestaureerd en door Ciurini met fresco’s beschilderd. Ze is gebouwd op een al eerder bestaande Romaanse kerk.

In de apsis van de kerk zijn een aantal muurschilderingen te zien van de hand van o.a. Giovanni Domenico Ferretto en Mauro Soderini.

Palazzo Arcivescovile – Piazza San Giovanni Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email