Palazzo di Bianca Cappello Florence

Palazzo di Bianca Cappello (met groteske figuren beschilderde façade)

Het Palazzo di Bianca Cappello is het bekendste gebouw in de Via Maggio in Florence. Het is genoemd naar de minnares en latere echtgenote van Francesco I de’ Medici. Dankzij de geheel met groteske figuren beschilderde façade is het één van de herkenbaarste herenhuizen van de stad.

Palazzo di Bianca Cappello Florence

Nuttige informatie

Adres: Via Maggio, 26 – Florence. Het gebouw is een condominium en niet voor toeristen toegankelijk.

Geschiedenis en beschrijving

Palazzo di Bianca Cappello Florence
Façade

Dit 15e eeuwse gebouw is oorspronkelijk gebouwd voor de Corbinelli. Het is echter genoemd naar de echtgenote van Piero Buonaventuri, die het rond 1550 in zijn bezit kreeg. Na de dood van Buonaventuri werd het door Francesco I de’ Medici, die een verhouding met Bianca had, geheel gerestaureerd. Bianca Cappello trok later als groothertogin in in het Palazzo Pitti en in 1584 verkocht ze het paleis aan het Santa Maria Nuova ziekenhuis. In de hieropvolgende eeuwen wisselde het vaak van eigenaar. Het is nu een condominium.

De architect van de door Francesco de Medici opgedragen restauratie was Bernardo Buontalenti. Zijn hand is te herkennen aan de bas-reliëf vleermuis aan de onderkant van de grote vensters, een symbool dat hij vaak gebruikte.

Palazzo di Bianca Cappello (Medici vaandel)
Symbolen van de Medici.

Het façade van het paleis is rond het jaar 1575 door Bernardo Poccetti vrijwel geheel van graffitti voorzien. Het grootste deel van deze zwart-witte schilderingen zijn afbeeldingen van groteske dieren, mensen en combinaties van de twee. Op het centrale deel is het symbool van de Medici afgebeeld, met aan weerskanten zwanen, die symbool stonden voor Bianca Cappello zelf.

Het wapenschild van de familie Cappello is boven het portaal te zien.

Bianca Cappello

De oorspronkelijk uit Venetië afkomstige Bianca Cappello was, toen ze nog maar 15 jaar oud was, het ouderlijk huis onvlucht, om in het geheim met Piero Buonaventuri te trouwen. De Medici, vanwege politieke redenen, zorgden ervoor dat Bianca niet terug naar huis hoefde te kerken. Buonaventuri bleek een minder prettig heerschap dan Bianca gedacht had en nadat ze op een feest Francesco I de Medici ontmoet had begonnen de twee een verhouding. In 1568 stierven zowel Buonaventuri (hij werd in een donkere steeg neergestoken) als de echtgenote van de Groothertog (ze overleed aan haar verwondingen nadat ze van een trap gevallen was) en zodoende konden de twee geliefden in het huwelijk treden. Dit gebeurde eerst nog in het geheim, maar in 1579 werd het nieuws officieel bekend gemaakt. In 1587 werden ze beide door een malaria-aanval getroffen en stierven kort na elkaar.

Weetjes

Binnen het gebouw is een ondergrondse gang die helemaal naar het Palazzo Pitti voert. Deze was in opdracht van de groothertog gemaakt, zodat hij in het geheim zijn minnares kon ontmoeten. In de Tweede Wereldoorlog werd deze gang gebruikt om er de kunstschatten van de Corridoio Vasariano onder te brengen.

Palazzo di Bianca Cappello, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email