Palazzo Vecchio Florence

Het Palazzo Vecchio is tegenwoordig het gemeentehuis van Florence, maar deed al sinds de bouw (rond het jaar 1300) dienst als zetel van de verschillende Republikeinse regeringen die in de stad gezeteld hebben. Het interieur is versierd door beroemde kunstenaars als Vasari, Bronzino en Ghirlandaio. Het staat op het Piazza della Signoria en wordt beschouwd als het symbool van de stad.

Palazzo Vecchio Florence

Openingstijden en toegangsprijs

Openingstijden: Van April t/m September van 09.00 tot 23.00 uur (donderdag van 09.00 tot 14.00 uur); van Oktober t/m Maart van 09.00 tot 19.00 uur (donderdag van 09.00 tot 14.00 uur). De kassa gaat een uur voor sluitingstijd dicht. Gesloten: Kerstmis. Toegangsprijs: 10 Euro; jongeren van 18 tot 25 jaar en Universiteitsstudenten: 8 Euro. Combi-ticket museum + toren: 14 Euro (12 Euro met korting). Combi-ticket museum + opgravingen: 14 Euro (12 Euro met korting). Combi-ticket museum + toren + opgravingen: 18 Euro (16 Euro met korting).

Geschiedenis en beschrijving

Palazzo Vecchio Florence
Palazzo Vecchio

De architect van het Palazzo Vecchio (dat vartaald wordt als “Oud Paleis”) was Arnolfo Di Cambio. De bouw duurde van 1299 tot 1302. Het robuuste paleis wordt gekenmerkt door elegante Gotische ramen met dunne zuilen en een bijna 100m hoge klokkentoren.

Oorspronkelijk was het de zetel van de Priori delle Arti. In de 15e eeuw nam de Signoria er echter zijn intrek en het is hieraan dat het paleis de tegenwoordige naam te danken heeft.

In 1540 maakte Cosimo I (een Medici) het slot tot zijn residentie. Meteen werden allerhande versieringen aan het paleis toegevoegd.

De in 1453 door Michelozzo ontworpen binnenplaats werd door Vasari beschilderd. Om het huwelijk tussen Francesco de’ Medici en Joanna van Oostenrijk te vieren, hadden deze fresco’s Oostenrijkse thema’s.

Leonardo Maakt een Fout

De monumentale trap leidt naar de Sala dei Cinquecento, zo genoemd omdat in de pre-Republikeinse tijd, hier 500 man vergaderden. Leonardo Da Vinci had hier een grote oorlogsscène op de muur moeten schilderen. Om eens wat nieuws te proberen had hij was door zijn pigment gemengd. Toen de muur niet snel genoeg wilde drogen, liet hij de zaal verwarmen waarop de was begon te smelten en de verf langs de muur naar beneden gleed. Toen hij vervolgens wilde beginnen met het schilderen van de andere muren (waarschijnlijk zonder was te gebruiken), verordonneerde Paus Julius II hem naar Rome te komen om de Sixtijnse Kapel een fris kleurtje te geven. Uiteindelijk zou Vasari de Sala dei Cinquecento schilderen met scènes die Cosimo I de’ Medici en zijn familie verheerlijkten.

Er staat wel een beeldhouwwerk (“Vittoria“) van Michelangelo in de Sala dei Cinquecento. Het niet geheel voltooide werk was oorspronkelijk, net als de “Slaven” die nu in de Galleria dell’Accademia te zien zijn, bedoeld voor de graftombe van Julius II, die uiteindelijk minder grandioos dan gepland in de San Pietro in Vincoli Kerk in Rome terecht zou komen. De verwrongen, spiralende houding van het beeld zou later vaak nagebootst worden door de maniëristen.

Het Dodenmasker van Dante

Dodenmasker Dante in Palazzo Vecchio Florence
“Dodenmasker” Dante

Het dodenmasker van dante is te zien in een glazen kast in een gang tussen de vertrekken van Eleonara en de Sala dei Priori. Helaas is het niet authentiek (evenmin als de andere 20 bestaande dodenmaskers van de auteur van de “Goddelijke Komedie” authentiek zijn). Het masker in het Palazzo Vecchio is waarschijnlijk gekopieerd van een beeld dat vroeger Dante’s graftombe in Ravenna sierde.

Tweede Verdieping

Op de tweede verdieping komt men bij een aantal zalen die samen de Quartiere degli Elementi genoemd worden en ook versierd zijn met muurschilderingen van de hand van Vasari.

Vanaf het balkon boven de Sala dei Cinquecento komt men de Appartementen van Eleonora di Toledo binnen, de Spaanse echtgenote van Cosimo I. Haar privé-kapelletje in deze ruimte is beschilderd door Bronzino.

De Sala dei Gigli is beschilderd met de fresco “Sint Zenobius die de Troon Bestijgt” door Domenico Ghirlandaio. Ook staat hier de originele bronzen “Judith en Holofernes” (1455) van Donatello.

Kindermuseum

Er is een Kindermuseum (Museo dei Ragazzi) in het Palazzo Vecchio. De bedoeling van het museum is de interesse in de kunst te stimuleren.

Adres en openbaar vervoer

Het adres van het Palazzo Vecchio is Piazza della Signoria – Florence (tel. +39 0552768325). De dichtstbijzijnde bushalte is Galleria degli Uffizi (lijn C1).

Palazzo Vecchio – Piazza della Signoria 6, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email