Piazza del Duomo Florence

Het Piazza del Duomo is al eeuwenlang het religieuze centrum van Florence. Het plein bevindt zich  midden in de stad en heeft een groot aantal belangrijke bezienswaardigheden. De belangrijkste zijn de Santa Maria del Fiore Kathedraal, het Baptisterium en Giotto’s Campanile.

Piazza del Duomo Florence

Geschiedenis

Oorspronkelijk lag wat nu het Piazza del Duomo is buiten de stadsmuren. In de Romeinse tijd stond er een tempel, die later door een eenvoudige kerk vervangen werd. Dit was mogelijk dankzij de bekering van keizer Constantijn tot het Christendom.

Het plein zelf was niet meer dan een begraafplaats die zich rond het Baptisterium ontwikkeld had. Tegen het einde van de 13e eeuw begon het de huidige vorm aan te nemen. Florenza, zoals het toen nog heette, werd steeds groter en belangrijker, en er werden stadsmuren en een aantal kerken gebouwd.

In de 19e eeuw werd het plein verder vergroot. Om dit te verwezenlijken werden de voorkanten van het Palazzo Arcivescovile en van de Canonica del Duomo gesloopt.

Een deel van het plein heet overigens Piazza San Giovanni.

Bezienswaardigheden Piazza del Duomo Florence

Santa Maria del Fiore Kathedraal

Santa Maria del Fiore Kathedraal - Piazza del Duomo Florence

De Kathedraal van Florence is vooral beroemd vanwege de door Brunelleschi ontworpen koepel. De officiële naam is Santa Maria del Fiore. Na de Sint Pietersbasiliek in Rome en de Saint Paul’s Cathedral in Londen is het de derde grootste kerk ter wereld.

San Giovanni Baptisterium

Het Baptisterium San Giovanni is één van de oudste en beroemdste gebouwen in Florence. De door Lorenzo Ghiberti gemaakte deuren aan de noord- en oostzijde deden zelfs Michelangelo verzuchten dat ze zo mooi waren dat ze de ingang tot het Paradijs hadden kunnen vormen, waarmee hij ook meteen de bijnaam “Poorten van het Paradijs” ervan vastlegde.

Giotto’s Klokkentoren

Giotto's Klokkentoren - Piazza del Duomo Florence

De klokkentoren van Florence staat meteen naast de beroemde Kathedraal van de stad. Wanneer men deze door Giotto ontworpen Campanile beklimt heeft men ten eerste een mooi uitzicht over de stad zelf, maar vooral een blik van erg dichtbij over de koepel van de Duomo.

Museo dell’Opera del Duomo

Habbakuk - Museo dell'Opera del Duomo Florence

De verzameling van het Museo dell’Opera del Duomo in Florence bestaat vooral uit kunstwerken die uit o.a. de Duomo en het Baptisterium zelf verwijderd zijn om ze tegen de weersomstandigheden te beschermen. Donatello is er rijkelijk vertegenwoordigd.

Canonica del Duomo

Het Palazzo dei Canonici is de pastorie van de Santa Maria del Fiore Kathedraal. Het bevindt zich langs de zuidzijde van het Piazza del Duomo. De façade van het paleis wordt gekenmerkt door twee standbeelden die de architekten van de Duomo verbeelden.

Loggia del Bigallo

De Loggia del Bigallo bevindt zich aan het Piazza di San Giovanni. In dit gebouw, waar het eerste stadsgezicht van Florence op een muur geschilderd is, bevinden zich het kleine Bigallo Museum op de begange grond en een aan Leonardo Da Vinci gewijde tentoonstelling op de tweede verdieping.

Palazzo Arcivescovile

Palazzo Arcivescoviel Florence

Het Palazzo Arcivescovile (“Bisschoppelijk Paleis”) van Florence bevindt zich op dat deel van het Piazza del Duomo dat Piazza di San Giovanni genoemd wordt. Hoogtepunt van het paleis is de binnenplaats, die toegang geeft tot de San Salvatore al Vesocvo Kerk.

Zuil van San Zanobi

De Zuil van San Zenobi is in 1384 opgetrokken. Hij staat op de plek waar volgens de legende in 429 in de winter een iep spontaan in bloei kwam te staan toen het stoffelijke voerschot van de heilige erlangs naar de Santa Reparata Kathedraal gedragen werd.

Zuilen van Porfido (marmer)

Aan weerszijden van de Porta del Paradiso staan van de marmersoort porfido gemaakte zuilen. Oorspronkelijke stonden deze in de ruimte tussen het Baptisterium en de Kathedraal. De zuilen werden in 1117 door Pisa aan de stad geschonken als dankbetuiging voor de hulp in de oorlog tegen de Balearen.

Piazza del Duomo, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email