Piazza della Repubblica Florence

Piazza della Repubblica Florence

Het Piazza della Repubblica in Florence is een beetje wat de Via Veneto vroeger voor Rome was. Het plein staat vol met in de 19e eeuw gebouwde statige hotels en cafées alsmede een luxueus winkelcentrum. Het plein is enkel voor voetgangers toegankelijk.

Piazza della Repubblica Florence

Geschiedenis

Het Piazza della Repubblica in Florence is ovaal van vorm. Het is aangelegd door het Piazza del Mercato Vecchio te vergroten. Dit laatste plein was in de middeleeuwen op de ruïnes van het forum van de Romeinse stad ontstaan.

De ingrijpendste verandering die het plein in de loop der eeuwen ondergaan heeft vond plaats tussen 1885 en 1895. De oude Mercato Vecchio werd bij de herindeling van het centrum van Florence geheel afgebroken.

Bezienswaardigheden

Colonna della Dovizia

De Colonna della Dovizia (“Zuil van de Rijkdom”) wordt ook wel de Colonna dell’Abbondanza (“Zuil van de Overvloed”) genoemd. De zuil is in 1431 door Donatello opgetrokken en is het enige restant van de Mercato Vecchio. Hij stond op het kruispunt van wat ooit de Romeinse Cardo en Decumano waren en wordt beschouwd als de navel van Florence. De Dovizio figuur op de zuil stamt uit 1721 en is gemaakt door Foggini. Het oorspronkelijke standbeeld van Donatello was toen geheel in verval geraakt.

Het neo-Renaissance gebouw aan de noordkant van het plein is sinds 1893 de zetel van de Fondiaria Assicurazioni. De archtiect was Giuseppe Boccini.

Aan de zuidkant stond vroeger het Monument voor Vittorio Emanuele II. Om dit te kunnen bouwen moesten de Torre dei Caponsacchi en het Palazzo degli Amieri verwoest worden. Het monument is nu zelf vervangen door een door Torquato de Longo ontworpen gebouw.

Luigi Buonamici was verantwoordelijk voor het Palazzo del Triatlon aan de oostkant van het plein. Het belendende Hotel Savoy is door Micheli Vincenzo ontworpen.

Verdwenen Bezienswaardigheden

Vittorio Emanuele II Monument

Het monument voor Vittorio Emanuele II in Florence was iets minder imposant dan dat in Rome. Het is vervaardigd door Emilio Zocchi en is in 1932 naar de Cascine verplaatst.

Piazza della Repubblica, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email