Piazza della Signoria Florence

Het Piazza della Signoria is, samen met het Piazza del Duomo, het mooiste en bekendste plein van Florence. Het staat vol beelden, waarvan de beroemdste de replica is van de David van Michelangelo. Het opvallendste gebouw aan het plein is het Palazzo Vecchio, waar een museum gehuisvestigd is.

Piazza della Signoria Florence

Geschiedenis en beschrijving

Piazza della Signoria Florence
Het Piazza della Signoria op een oude foto.

Het Piazza della Signoria is al vanaf de 14e eeuw het politieke en culturele centrum van Florence. Aan het plein staan belangrijke historische gebouwen als de Uffizi en het Palazzo Vecchio.

Vrijwel alle belangrijke historische gebeurtenissen in de geschiedenis van de stad, te beginnen in 1530, met de terugkeer van de Medici, hebben zich hier afgespeeld.

Het is op dit plein dat Savonarola van ketterij beschuldigd werd alvorens op de brandstapel te belanden.

De huidige aanblik van het plein stamt uit het einde van de 16e eeuw, toen de Uffizi gebouwd werden.

Bezienswaardigheden

Het Palazzo della Mercanzia is de zetel van het Gucci Museum.

Het gebouw op n.5 is het Palazzo delle Assicurazioni Generali en is het laatst gebouwde paleis aan het plein.

Het Palazzo Uguccioni (n. 7) is het enige gebouw in Florence met zuilen aan de façade. Het is in 1550 gebouwd.

Midden op het plein staat het monument van Cosimo I op zijn paard. Dit bronzen beeld is door Giambologna in 1598 gemaakt.

De Fontein van Neptunus staat naast het Palazzo Vecchio. Ze is daar in 1575 ter gelegenheid van de opening van een nieuw aquaduct geplaatst. Ook deze fontein is door Giambologna, hoewel samen met Bartolomeo Ammannati, gemaakt.

Links van de trappen die naar het Palazzo Vecchio voeren staat een beeldhouwwerk dat de Marzocco (een Florentijnse leeuw die de macht van het volk symbolizeert) verbeeldt. Donatello’s origineel is in het Museo del Bargello te bezichtigen.

Donatello was ook verantwoordelijk voor de “Judith en Holofernes”.

Ook de David (Michelangelo’s beroemde origineel staat in de Galleria dell’Accademia) en de bronzen “Judith en Holofernes” zijn kopieën. David werd voor het Palazzo Vecchio geplaatst om de macht van de Republikijnse Republiek tegenover de tirannie van de Medici te benadrukken.

De marmeren beeldengroep “Heracles en Cacus” is wel origineel en is in 1533 door Baccio Bandinelli vervaardigd. De beeldengroep, die naast de David staat, is een allegorische verbeelding van de kracht en slimheid waarmee Heracles de kwaadaardigheid van Cacus verslaat. De sokkel is versierd met bas-reliëfs die faunen verbeelden.

Ruiterstandbeeld Cosimo I - Piazza della Signoria Florence

Het Ruiterstandbeeld van Cosimo I De Medici is door Giambologna, een Vlaming wiens echte naam Jean de Boulogne was, gemaakt. Hoewel het al in 1587 besteld was was het pas in 1594 klaar. De opdrachtgever was de zoon van de 15 jaar eerder gestorven Cosimo, Ferdinand I. Het was het eerste grote ruiterstandbeeld in de stad.

Loggia della Signoria

De Loggia della Signoria (oftewel Loggia dei Lanzi) staat naast het Palazzo Vecchio en is in 1382 gebouwd. In deze Loggia bevinden zich een aantal beeldhouwwerken, waaronder de door Benvenuto Cellini gemaakte Perseus die het hoofd van de net gedode Medusa triomfantelijk omhooghoudt.

Andere standbeelden onder de Loggia dei Lanzi zijn de “Sabijnse Maagdenroof”, de “Roof van Polixena” van de hand van Pio Fedi, en “Heracles met de Centaurus Nessus” van Giambologna.

Aan de andere kant van het Palazzo Vecchio is een arcade met een marmeren beeldengroep die de “Sabijnse Maagdenroof” voorstelt en in 1853 door Giambologna gemaakt is.

Piazza della Signoria openbaar vervoer

Het Piazza della Signoria ligt op 10 minuten loopafstand van het centrale station van Florence. De dichtstbijzijnde bushalte is Porta Rossa (lijn C2).

Piazza della Signoria – Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email