Piazza Goldoni Florence

Het Piazza Goldoni is het plein aan de noordkant van de Ponte alla Carraia in Florence. Het was oorspronkelijk ook naar deze brug genoemd, maar is nu gewijd aan de 18e eeuwse Italiaanse toneelschrijver Carlo Goldoni. Het gebouw aan de oostkant is het Palazzo Ricasoli.

Piazza Goldoni Florence

Geschiedenis en beschrijving

Voor de aanleg van het Piazza Goldoni aangelegd stond er een deel van de stadsmuur uit de 12e eeuw op deze plek. De slotgracht langs deze muur werd door de rivier de Mugnone van water voorzien. De naam van één van de straten die op het plein uitkomen verwijst nog naar deze gracht. Deze Via dei Fossi (“Slootstraat”) staat bekend vanwege de vele antiekwinkels.

Na de bouw van de brug en de uitbreiding van de stad werd de stadsmuur afgebroken. Er vormde zich een pleintje waar zes straten op uit kwamen. De belangrijkste van deze straten was de Borgo Ognissanti, die min of meer in westelijke richting naar de Porta al Prato loopt. Tot 1583 was er een poortje tussen de huidige Lungarno Vespucci en de Borgo Ognissanti waardoor men naar de rivier kon afdalen. Hierna liet Giuliano Ricasoli, eigenaar van een mooie tuin langs de rivier, op de plek waar de poort gestaan had een huis bouwen. Dit stond bekend als de Vaga Loggia, maar werd in 1855, samen met de tuin, eveneens met de grond gelijk gemaakt. Aanleiding hiertoe was de aanleg van de Lungarno Vespucci, die toen nog Lungarno Nuovo heette.

Het enorme gebouw aan de oostkant van de plein is het Palazzo Ricasoli en was eigendom van dezelfde familie.

In 1873 besloot men het standbeeld van Goldoni op het plein te plaatsen. Het beeld werd al snel het mikpunt van veel grappen. Volgens de in die tijd gangbare mode had de verantwoordelijke beeldhouwer de schrijver een nogal strakke broek gegeven, waardoor een bepaald lichaamsdeel iets prominenter dan waarschijnlijk bedoeld afgebeeld was. De beeldhouwer was Ulisse Cambi.

Het plein kreeg overigens pas in 1907 officieel de huidige naam. Voorheen stond het eenvoudigweg bekend als Piazza del Ponte alla Carraia.

In het begin van de twintiger jaren werd het plein uitgebreid. Hiervoor moest het Palazzo Fossombroni, op de hoek van Borgo Ognissanti en Via dei Fossi, een deel van zijn façade opgeven.

Tussen 1960 en 1965 kreeg het deel van het plein waar het monument van Goldoni staat een facelift onder de architect Francesco Tiezzi.

Monument voor Carlo Goldoni

Goldoni (1707-1793) was vooral bekend vanwege zijn komedieën en als theaterhervormer. Hij was de eerste toneelschrijver in Italië die de rollen van zijn personages in zijn geheel uitschreef. Voorheen waren toneelstukken op losse drama’s gebaseerd, waarop de acteurs improviseerden. Een ander standbeeld van Goldoni is te zien in het Campo San Bartolomeo in Venetië.

Weetjes

Het beroemde Hotel de New York, dat ooit op het plein uitzag, bestaat niet meer.

Piazza Carlo Goldoni, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email