Piazza Pitti Florence

Piazza Pitti is één van de meest bezochte pleinen van Florence. Dit is vooral vanwege het Palazzo Pitti, een historisch gebouw waarin een aantal musea zetelen. Het is één van de weinige pleinen in de stad waarop geen kerk staat.

Piazza Pitti Florence

Ligging, openingstijden en toegangsprijs

Het Piazza Pitti bevindt zich aan het einde van de Via Guicciardini. Het plein is gratis toegankelijk.

Geschiedenis

Piazza Pitti Florence
Piazza Pitti

Het Piazza Pitti is in 1440 aangelegd. De rijke bankier Luca Pitti wilde een groot paleis neerzetten dat de welstand en macht van zijn familie zou symboliseren.

Om zijn rijkdom nog duidelijker te tonen liet hij ook het plein aanleggen. Hij kocht alle gebouwen langs een deel van de huidige Via Guicciardini ( die toen nog Borgo di Piazza heette). Vervolgens liet hij deze huizen slopen. Het op deze wijze ontstane plein werd Via del Palagio dei Pitti genoemd.

Helaas had de bankier zijn eigen rijkdom overschat en de kosten onderschat. De constructie van zowel het paleis zelf als van het plein moesten dan ook onderbroken worden.

In 1549 kocht Eleonora van Toledo het paleis, dat vanf dat moment steeds verder uitgebreid werd.

In de 18e eeuw werd een deel van het plein ingenomen door twee nieuwe vleugels van het paleis. Deze waren ontworpen door Giuseppe Ruggeri en Pasquale Poccianti. Een deel van het oude Palazzo Guicciardini werd vervolgens gesloopt om de vorm van het plein symmetrischer te maken.

Tot 1993 deed het plein dienst als parkeerplaats voor auto’s en, vooral, toeristenbussen. Nadat het opnieuw geplaveid werd, werd het met een ketting van het verkeer afgesloten.

Bezienswaardigheden Piazza Pitti

Tegenover het beroemde Palazzo Pitti staan nog slechts enkele gebouwen die de 15e eeuwse verwoesting overleefd hebben.

Een van deze gebouwen is een tweede Palazzo Pitti, zoals af te leiden valt uit het wapenschild dat op de façade bevestigd is. Van 1397 tot 1482 woonde de astronoom en wiskundige Paolo del Pozzo Toscanelli in dit paleis. Deze hield zich o.a. bezig met het maken van landkaarten. Enkele van deze kaarten werden door Columbus gebruikt op zijn weg naar “Indië”.

In het belendende gebouw woonde de Russische schrijver Dostoyevski terwijl hij zijn roman “De Idioot” schreef.

Piazza Pitti – Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email