Piazza San Lorenzo Florence

Het Piazza di San Lorenzo in Florence is genoemd naar de San Lorenzo Basiliek, die gekenmerkt wordt door de enorme koepel. Op dit plein wordt elke dag een beroemde markt voor handwerkslieden gehouden.

Piazza San Lorenzo Florence

Adres en Openbaar Vervoer

Het officiële adres van het plein is Piazza San Lorenzo, 1 – 50123 Firenze, Italië. Bus: C1.

Geschiedenis

Piazza San Lorenzo Florence
De San Lorenzo Basiliek in de 17e eeuw

De basiliek waar het plein naar genoemd is bestaat al sinds het jaar 393. Wel is het plein in de loop der eeuwen ettelijke malen heringericht.

Het Piazza di San Lorenzo wordt omlijst door tussen de 15e en 16e eeuw opgetrokken paleizen.

Het indrukwekkendste gebouw is echter de San Lorenzo Basiliek, die tot de 17e eeuw dienst deed als kathedraal van Florence.

Bezienswaardigheden Piazza San Lorenzo Florence

San Lorenzo Basiliek

De San Lorenzo Basiliek is gesticht in 393 en is waarschijnlijk de oudste kerk van Florence. Tot de 17e eeuw, toen de Santa Reparata Kerk deze taak op zich nam, was dit de kathedraal van de stad. Donatello ligt in de kerk begraven, samen met een stuk of wat telgen van de familie Medici. De beroemde Medici Kapellen bevinden zich in de San Lorenzo Kerk.

Osservatorio Ximeniano

Dit in 1756 gestichte instituut bevindt zich recht tegenover de basiliek. Het is een belangrijk metereogische en seismografisch centrum.

Palazzo Lotteringhi della Stufa

Het Palazzo Lotteringhi della Stufa staat aan de zuid-oostelijke kant van het plein. Op de façade is het wapenschild van de eigenaars te zien.

Palazzo Medici-Ricciardi

Het Palazzo Medici Ricciardi is één van de bekendste historische gebouwen van de stad. Het staat op de hoek van het Piazza di San Lorenzo en de Via de’ Gori. Hierstaat ook het Monument voor Giovanni dalle Bande Nere, stamvader van de familie Medici.

Markt

Het Piazza di San Lorenzo vormt de achtergrond van een dagelijks (op zondag en maandag na) gehouden markt. Op deze Mercatino di San Lorenzo worden tegenwoordig vooral souvenirs verkocht. Oorspronkelijk was het een uitbreiding van de nabije Mercato Centrale en stonden er voornamelijk traditionele handwerkslieden.

Piazza di San Lorenzo – 50123 Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email