Piazza Santa Croce Florence

Het Piazza Santa Croce is één van de grootste pleinen van Florence. Er spelen zich vaak belangrijke evenementen af. Een van de bekendste hiervan is de jaarlijkse “Calcio Storico“, een soort gewelddadige voetbalwedstrijd. Dante schouwt het vanaf zijn sokkel aan. Het bekendste gebouw is de Santa Croce Basiliek.

Piazza Santa Croce Florence

Calcio Storico - Piazza Santa Croce Florence
Het Calcio Storico is één van de evenementen die op het Piazza Santa Croce gehouden worden.

Het Piazza Santa Croce bevindt zich meteen buiten de tweede gemeentecirkel. Het is in de middeleeuwen angelegd en is rechthoekig van vorm. Langs de zijkanten staan nog steeds de oorspronkelijke gebouwen.

Het is al vanaf de 14e eeuw dat het Piazza Santa Croce het plein bij uitstek is voor toernooien en andere spelen. Met name gedurende de Renaissance vonden er vaak evenementen plaats.

In de 18e eeuw werden de houten hekken die het speelterrein afbakenden op last van Leopold van Lotharingen wergehaald. Ze werden vervangen door pilaren en stenen banken.

Bezienswaardigheden Piazza Santa Croce Florence

Santa Croce Basiliek

Het opvallendste gebouw aan het plein is de Santa Croce Kerk. Dit godshuis is niet alleen volgepakt is met interessante kunstwerken maar herbergt ook de stoffelijke resten van niemand minder dan Michelangelo. De bouw begon in 1294 maar werd pas in 1443 voltooid.

Palazzo dell’Antella

Het Palazzo dell’Antella wordt gekenmerkt door een met fresco’s beschilderde voorgevel.

Palazzo Cocchi-Serristori

Het Palazzo Cocchi-Serristori is tegen het einde van de 15e eeuw gebouwd.

Santa Croce Fontein

Al in 1673 stond er een door Pietro Maria Bardi vervaardigde, barokke, fontein op het Piazza Santa Croce. De huidige versie stamt uit de 19e eeuw. Het monument bestaat uit een achthoekige marmeren basis, met trappen aan twee zijden en daartussen leeuwenkoppen boven schelpvormige bekkens. Een groot rond centraal bekken wordt bekroond door een iris en de kroon van de Groothertog.

Evenementen Piazza Santa Croce

Van alle gebeurtenissen die elk jaar opnieuw op het plein plaatsvinden is het Calcio Storico (of Calcio in Costume) het beroemdst. Het woord calcio (Italiaans voor “voetbal”) is hierbij nogal misleidend, want met het tegenwoordige voetbal heeft het weinig overeenkomsten. In het begin van de 15e eeuw werd het voor het eerst gehouden. Na in 1739 afgeschaft te zijn is het vanaf 1930 weer een jaarlijks Florentijns spektakel geworden.

Piazza Santa Croce, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email