Piazza Santa Maria Novella Florence

Het Piazza Santa Maria Novella is één van de belangrijkste pleinen van Florence. Het ligt tussen het centrale station, dat ook Santa Maria Novella heet, en het Piazza del Duomo. De belangrijkste bezienswaardigheden aan het plein zijn de Santa Maria Novella Kerk> zelf en het San Paolo Ziekenhuis .

Piazza Santa Maria Novella Florence

Geschiedenis

Het Piazza Santa Maria Novella is in de loop van de geschiedenis verschillend malen groter gemaakt. De reden hiervoor was dat er steeds meer gelovigen kwamen om op het plein te bidden.

Het is in 1287 aangelegd. De werkzaamheden werden uitgevoerd op last van de stad zelf. Om het plein te kunnen voltooien moesten verschillende bestaande woningen gesloopt worden. Het werk werd in 1325 voltooid.

Aan de westzijde van het plein staat een aantal in de 16e en 17e eeuw gebouwde paleizen. De oostkant vormt geen rechte lijn en is het resultaat van verbouwingen in de 19e eeuw.

Bezienswaardigheden

De Santa Maria Novella Kerk zelf staat aan de noordkant. De schitterende façade is in 1470 door Leon Battista Alberti voltooid. Hij maakte wel gebruik van een al bestaande constructie uit de 14e eeuw. Het Santa Maria Novella Museum staat naast de kerk zelf.

Aan de overzijde van de kerk bevindt zich het in de 12e eeuw gesticht San Paolo Ziekenhuis. Dit gebouw wordt gekenmerkt door de prachtige loggia. Eerst werden hier zieken verpleegd, maar vanaf 1592 was het meer een rusthuis voor herstellende patiënten. In 1780 liet Leopold van Lotharingen alle religieuze instituten ontbinden en werd het omgebouwd tot school. Tegenwoordig is het de zetel van het Alinari Fotografiemuseum.

Het Palazzo Pitti-Broccardi was de residentie van de familie Pitti voordat deze het beroemde Palazzo Pitti liet bouwen.

Op de hoek met de Via della Scala is een tabernakel te zien dat de “Madonna met Kind en Heiligen” verbeeldt. Het origineel is geschilderd door Francesco d’Antonio, terwijl de huidige fresco een kopie is.

Evenementen

Vanaf de middeleeuwen werd Piazza Santa Maria Novella gebruikt voor feesten en andere evenementen. De belangrijkste hiervan is een wagenren die de Palio dei Cocchi genoemd werd. Twee door de beeldhouwer Giambologna opgetrokken marmeren obelisken getuigen van deze traditie.

Piazza Santa Maria Novella, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email