Piazza Santissima Annunziata Florence

Het Piazza della Santissima Annunziata in Florence is één van de mooiste en elegantste pleinen van de stad. De bekendste attracties aan het plein zijn het door Brunelleschi ontworpen  Spedale degli Innocenti, het Nationaal Archeologisch Museum en de Santissima Annunziata Basiliek.

Piazza Santissima Annunziata Florence

Geschiedenis en beschrijving

De aanleg van het plein begon in 1298, toen de gelijknamige basiliek er gebouwd werd. In die tijd was het een eenvoudig, nauwelijks versierd plein. Toen de stad zich uit begon te breiden en de kerk binnen de muren kwam te liggen, werd de plek belangrijker en besloot men tot een presitìgieuzere herinrichting.

Festiviteiten

Piazza Santissima Annunziata Florence - Ferdinando I
Ferdinand I

Het is op dit aan de Santissima Annunziata gewijde plein dat feestdagen ter ere van de moeder van Jezus gevierd worden. Op 7 September, de dag voor haar geboortedag, is dit het Festa della Rificolona, wanneer het plein met lantaarns versierd wordt.

Tot 1750 werd hier ook elk jaar op 25 Maart het mariaanse nieuwjaar gevierd. De traditie werd in stand gehouden ondanks dat men al in 1528 de Gregoriaanse kalender had ingevoerd. Op deze dag werd er altijd een markt gehouden, waar pelgrims behalve allerhande eetwaren vooral kaarsen en ex voto-beeldjes voor Maria kochten. 25 maart is de dag van de Annunziazione, oftewel de Maria-Boodschap, waarbij de geboorte van Jezus aan Maria aangekondigd werd.

Op 6 januari is er elk jaar een grote markt, ter ere van Driekoningen.

Bezienswaardigheden

Het opvallendste gebouw aan het plein is de Santa Maria Annunziata Basiliek. De Maria waar het om gaat was een in de 13e eeuw geschilderde fresco in de Santissima Annunziata Basiliek, die zo mooi was dat hij wel door engelen geschilderd moest zijn.

Volgens de overlevering wordt een raam van het Palazzo Gattai bezocht door de geest van een pasgetrouwd meisje, dat hier tot op oude leeftijd op haar naar de oorlog vertrokken echtgenoot heeft zitten wachten. Dit oranje herenhuis heette oorspronkelijk Palazzo Grifoni. Het is in opdracht van de secretaris van Cosimo I, Jacopo Grifoni, in de 16e eeuw gebouwd. Het laatste raam rechts is dat waar de geest van het meisje woont. Na het vertrek van haar man bracht ze hier bordurend de rest van haar leven door. Nadat ze zelf stierf, probeerde men het raam te sluiten, wat een ware revolutie in de kamer teweegbracht, met boeken die vlogen, meubels die wiebelden en schilderijen die van de muur vielen. Vanaf dat moment staat het raam altijd op een kier.

De twee barokke tweelingfonteinen beelden mythologische zeedieren uit. De ontwerper van deze fonteinen was Pietro Tacca. Ze waren eigenlijk bedoeld als geschenk aan de stad Livorno, maar uiteindelijk besloot men ze zelf te houden.

Het ruiterstandbeeld dat midden op het plein staat is van de hand van Giambologna. Het verbeeldt Ferdinand I van Lotharingen en het motto is Majestate Tantum. De afgebeelde bijenkoningin verbeeldt de groothertog, die omringd wordt door het gewone volk in de vorm van 91 werkbijen.

Piazza Santissima Annunziata, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email