Piazza Santo Spirito Florence

Piazza Santo Spirito Florence

Het Piazza Santo Spirito is een mooi en gezellig plein dichtbij het Palazzo Pitti in Florence. De grootste attracties zijn de gelijknamige kerk en het Palazzo Guadagni aan de overkant van het plein. Het is een ontmoetingsplek voor jongeren en er wordt van maandag t/m vrijdag een wijkmarkt gehouden.

Piazza Santo Spirito Florence

Geschiedenis

Santo Spirito Basiliek Florence
Santo Spirito Basiliek

Het Piazza Santo Spirito is aan de overzijde van de rivier van wat over het algemeen als het centrum van Florence gezien wordt. Het plein is één van de populairste plekken om ’s avonds uit te gaan, aangezien het omlijst wordt door verschillende eet- en drinkgelegenheden, vaak met terrasjes.

Het plein is halverwege de 13e eeuw aangelegd. Zoals in die tijd vaak het geval was, gebeurde dit met de bedoeling er de gelovigen die bij de Agostijner kerk kwamen bidden te ontvangen. Deze kerk heette toen nog Santa Maria d’Ognissanti e a Santo Spirito Kerk, wat later gewoon Santo Spirito Kerk zou worden.

Bezienswaardigheden

Piazza Santo Spirito Fontein Florence
Fontein op het Piazza Santo Spirito

De Santo Spirito Basiliek is gebouwd naar een ontwerp van Filippo Brunelleschi. Na diens dood in 1444 werd de bouw door Antonio Manetti, Giovanni da Gaiole en Salvi d’Andrea tegen het einde van de 15e eeuw voltooid. De facade werd echter nooit afgemaakt en heeft dan ook geen enkele versiering. Hoogtepunt is een houten crucifix die aan Michelangelo toegeschreven wordt. Er zijn ook kunstwerken te zien van de hand van Filippino Lippi, Bernardo Rossellino en Maso di Banco.

Cosimo Ridolfi standbeeld (Piazza Santo Spirito Florence)
Cosimo Ridolfi

De ingang tot het Museo della Fondazione Romano is links van de façade van de basilica. Het is hier, in de refter van het oude klooster, dat de, helaas in slechte staat verkerende, fresco Cenacolo (“Laatste Avondmaaltijd”) van de hand van Andrea Orcagna te zien is. Het klooster is niet door Brunelleschi verbouwd en is dus in de oorspronkelijke Gotische staat te zien.

Aan de overkant van het plein staat een standbeeld van Cosimo Ridolfi. Ridolfi (1794-1865) was een uit Florence afkomstige edelman en landbouwkundige, die later ook in de politiek actief zou worden. H

Palazzo Guadagni Florence
Palazzo Guadagni

Van de 15e eeuwse herenhuizen die langs het plein staan is het Palazzo Guadagni, dat ook wel Palazzo Dei genoemd wordt, het indrukwekkendst. Het wordt gekenmerkt door de typisch Florentijnse loggia van de bovenste verdieping.

Midden op het plein staat een grote achthoekige fontein. Deze stond eerst in de kloosterhof van de kerk, maar is in 1812 door de architect Giuseppe del Rosso op de huidige plek geplaatst. Del Rosso was de huisarchitect van de toenmalige Groothertog.

Evenementen

Behalve de al genoemde dagmarkt, die elke week van maandag t/m vrijdag ghouden wordt, is er op elke tweede zondag van de maand een mercatino dell’artigianato, waar ambachtslieden en antiekhandelaars hun waren verkopen.

De Fierucolina di Santo Spirito is op elke derde zondag van de maand. Hier worden lokale delicatessen verkocht, vooral door kleine bedrijven.

Openbaar toilet

In het gebouw links van het klooster is één van de weinige openbare toiletten van de stad.

Piazza Santo Spirito Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email