Ponte Vecchio Florence

De Ponte Vecchio (“Oude Brug”) is één van de beroemdste bruggen in de wereld en tevens één van de meest romantische attracties in één van de meest romantische steden van de wereld: Florence. Ze is zo indrukwekkend dat ze in de oorlog door de Duitsers gespaard werd.

Weetjes Ponte Vecchio Florence

Praktische Informatie

Openingstijden: De brug kan altijd bezocht worden. Toegangsprijs: Gratis, indien U erin slaagt de opdringerige snuisterij-verkopers af te wijzen. Openbaar vervoer: Bus: C3, D.

Geschiedenis

Ponte Vecchio Florence
Ponte Vecchio

De oudste versie van de Ponte Vecchio was (waarschijnlijk door de Romeinen) gemaakt van steen en hout en wordt voor het eerst genoemd in een dokument uit 996.

Deze brug werd in de eropvolgende eeuwen twee maal door overstromingen verwoest, om uiteindelijk door Taddeo Gaddi opnieuw opgebouwd te worden.

Na de oorlog werd de Ponte Vecchio hersteld door waar mogelijk gebruik te maken van gedeelten van het oude materiaal, al waren natuurlijk ook nieuwe materialen noodzakelijk.

De Ponte Vecchio bestaat uit drie bogen, waarvan de twee die het dichtst bij de oever liggen elk 27 meter lang zijn. De middelste heeft een lengte van 30 meter.

Waarschijnlijk heeft het woord “bankroet” zijn oorsprong op de Ponte Vecchio. Wanneer een koopman op de brug zonder geld zat werd zijn kraam (banco) in tweeën gebroken (rotto).

Het borstbeeld midden op de brug verbeeldt Benvenuto Cellini, één van de beroemdste goudsmeden van Florence.

In 1966, toen er veel overstromingen plaatsvonden, werden veel winkels weggespoeld en kwamen dus ook veel waardevolle juwelen in de rivier terecht.

Winkels en Kraampjes op de Ponte Vecchio

De oorspronkelijke kooplieden op de Ponte Vecchio waren slagers en groenteverkopers, maar in 1593 besloot Ferdinand I de’ Medici dat dat niet meer kon. De Vasari Hal (Corridoio Vasariano), die in 1565 gebouwd is en het Palazzo Vecchio verbindt met het Palazzo Pitti en de Boboli tuinen, loopt namelijk boven de kraampjes en de geur van rottend vlees en fruit was uiteraard niet besteed aan de nobele neuzen van de Florentijnse adelstand. Er werd besloten dat er vanaf dat moment enkel nog goudsmeden en juweliers op de brug mochten werken.

Ponte Vecchio Nu

Uiteraard zijn de tijden veranderd en worden niet alle winkels op de Ponte Vecchio meer door goudsmeden bewoond. Tegenwoordig zijn veel van de 43 winkels die nog op de brug staan doodgewone souvenir shops.

Mark Twain en Adolf Hitler

Toen Mark Twain Florence bezocht en op de Ponte Vecchio stond begreep hij maar niet waarom ze een brug wilden bouwen over dat stroompje waar je volgens hem te voet doorheen zou kunnen waden en het ook nog eens “rivier” wilden noemen.

Zelfs in 1944, toen Florence door de Nazi’s gebombardeerd werd, werd de oude brug gespaard. Toen de Duitsers zich moesten terugtrekken voor de geallieerden liet Hitler alle andere bruggen verwoesten, maar de toegang tot de Ponte Vecchio aan beide kanten blokkeren door de resten van de andere bruggen en verwoeste huizen.

Bezienswaardigheden Ponte Vecchio

Midden op de brug is er aan beide kanten een opening waardoor een prachtig panorama te zien is van de rivier en de gebouwen langs de oever. Om een mooi uitzicht over de Ponte Vecchio zelf te hebben, kan men het best de rivier bij de Ponte Santa Trinità oversteken.

De Vasari Hal is gebouwd in 1565. Een probleem was dat aan de zuidkant van de brug de Manelli Toren stond, die bedoeld was om de brug te kunnen verdedigen bij een eventuele aanval. Toen de eigenaars weigerden de toren te laten verwoesten, was Vasari verplicht zijn gang eromheen te laten lopen.

Ponte Vecchio, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email