Porta Romana Florence

De Porta Romana is de meest zuidelijke stadspoort in de oude muren van Florence. Ook tegenwoordig is het nog steeds een belangrijke toegangspoort tot het historische centrum van de stad.

Porta Romana Florence

Ligging, openingstijden en toegangsprijs

De Porta Romana bevindt zich op het punt waar de Via dei Serragli en de Via Romana samenkomen. Hij kan op elk moment van de dag gratis bezichtigd worden.

Geschiedenis

De Porta Romana is in 1326 gebouwd. De poort maakte deel uit van het laatst opgetrokken stuk stadsmuur. De naam wordt verklaard doordat het bij deze poort is dat de weg naar Rome begon.

In de loop der tijden moest de poort vaak verbouwd en aangepast worden. Net als de andere stadspoorten moest hij bijvoorbeeld verlaagd worden om minder kwetsbaar te zijn voor kanonnenvuur.

In de 19e eeuw werden er aan weerszijden van de Porta Romana zelf enkele kleinere openingen gemaakt. Op deze wijze konden rijtuigen zowel als personen makkelijker doorstromen.

De poort is goed bewaard gebleven. Sinds 1998 is het mogelijk het stuk muur tussen de Porta Romana en het Piazza Tasso te beklimmen. Ook kan men de grote zaal op de eerste verdieping van de poort bezichtigen.

Hoogtepunten

Boven de grote boog is een door Franciabigio geschilderde fresco te zien. Deze verbeeldt de “Madonna met Kind en Vier Heiligen”.

Vanaf de raampjes van de bovengenoemde zaal op de eerste verdieping heeft men een mooi uitzicht over de Boboli Tuinen.

De grote kloppers met de oude sloten zijn nog steeds aan de poort bevestigd.

Porta Romana – via dei Serragli, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email