Romeinse ruïnes Fiesole

Fiesole is nu veel minder belangrijk en indrukwekkend dan de grote buurman Florence, maar ooit was dat anders. De stad bestond al in de Etruskische tijd en ook gedurende de Romeinse periode was Fiesole lang belangrijker dan wat toen Florentia heette. Samen met het Museo Faesolanum getuigt de Archeologische Zone van het roemrijke verleden van de stad. Het theater wordt in de zomer nog immer voor het Estate Fiesolana Festival gebruikt.

Romeinse ruïnes Fiesole

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres Zona Archeologica: Via dei Partigiani 1, Fiesole. Telefoon: +39 055 59477. Openingstijden: November t/m februari van 10.00 tot 15.00 uur; maart en oktober van 10.00 tot 18.00 uur; april t/m september van 09.00 tot 19.00 uur. Gesloten: Dinsdag. Toegangsprijs: Archeologische opgravingen: 7 Euro (7-18 jaar oud en studenten: 5 Euro; jonger dan 7: gratis); Opgravingen plus archeologisch museum: 10 Euro (korting 6 Euro; familie met max. 4 kinderen 20 Euro); opgravingen plus archeologische museum plus Banidni museum: 12 Euro (korting 8 Euro; familie 24 Euro).

Geschiedenis en beschrijving

Romeins Theater Fiesole
Romeins Theater

De ruïnes van het Romeinse Theater en de Romeinse Thermen bevinden zich aan de Via Giovanni Dupré. De collectie van het aan het theater verbonden museum omvat ook archeologische vondsten uit het Etruskische tijdperk en zelfs uit de bronstijd.

Na de nederlaag tegen de Florentijnen raakte Fiesole in verval en de Romeinse ruïnes in de vergetelheid. Pas rond 1870 begon met met opgravingen.

De resultaten hiervan zijn te zien in het tussen 1912 en 1914 gebouwde Museo Faesulanum. De collectie omvat munten, sieraden, keramiek en bronzen en marmeren beeldhouwwerken.

Het gebouw zelf is een kopie van de Romeinse tempel uit de 1e eeuw, die in het noordelijke deel van het complex te zien is. Deze tempel, waarvan de friezen nog intact zijn, is op een Etruskische fundering gebouwd.

Hoogtepunten

Amfitheater

Het amfitheater is rond het begin van onze jaartelling gebouwd. In de middeleeuwen geloofde men dat er feeën in grotten onder de ruïnes leefden. Die zouden zich hier in 1125 verborgen hebben nadat de Florentijnen de stad verwoest hadden. Tussen 1882 en 1900 heeft men een deel van de cavea gerestaureerd. Deze in door smalle trappen in vier sectoren verdeelde cavea was gedeeltelijk in de rotsen uitgehakt.

Romeinse baden

Zowel het amfitheater als de baden waren tot minstens de 3e eeuw, toen ze gerestaureerd werden, in gebruik. Helaas werden de baden na de 19e eeuwse opgravingen slecht gerestaureerd, zodat niet helemaal duidelijk is waar de verschilende ruimtes voor dienden.

Etruskische Muur

De Etruskische Muren staan aan de noordkant van het archeologisch park.

Romeinse Tempel

De Romeinse tempel is in de 1e eeuw voor Christus op een al bestaande, drie jaar oudere Etruskische tempel gebouwd. Al in 1792 had men delen van een monumentale trap gevonden, maar de tempel is uiteindelijk pas in 1923 geheel opgegraven. De eerste, waarschijnlijk aan Minerva gewijde, op de Etruskische tempel gebouwde versie was waarschijnlijk Grieks. Deze was echter in de 1e eeuw voor Christus door brand verwoest. De nieuwe Romeinse tempel die hierna opgetrokken werd hield min of meer het vleorplan van de Griekse versie aan.

Longobardische necropolis

Tegen het einde van de 6e eeuw vielen de Longobarden de streek binnen. In de buurt van het heilige gebied van de tempel getuigt een Necropolis van de aanwezigheid van dit volk. Bij opgravingen in dit deel van de zone zijn verschillende graven met bij de riten horende voorwerpen gevonden. Deze zijn nu te zien in het nabijgelegen museum.

Romeinse ruïnes – Via Dupré, Fiesole

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email