San Carlo dei Lombardi Kerk Florence

De San Carlo dei Lombardi Kerk staat tegenover de Orsanmichele Kerk in de Via dei Calzaiuoli in Florence.

San Carlo dei Lombardi Kerk Florence

San Carlo dei Lombardi Kerk Florence
Façade

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via dei Calzaiuoli, 29 – 50123 Firenze. Telefoon: +39 055 2741632. Openingstijden: Enkel tijdens de misviering. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis

De bouw van de San Carlo dei Lombardi Kerk begon in 1349. De architecten, Neri di Fioravante en Benci di Cione, hadden hiertoe van de Signoria de opdracht gekregen. De negen leden tellende Signoria vormde de regering van de Republiek van Florence van 1250 tot 1532.

Net als de nabijgelegen Orsanmichele Kerk was de San Carlo oorspronkelijk aan Sant’Anna gewijd. Dit was gebeurd als dank omdat men erin geslaagd was de tiran Wouter VI van Brienne op de naamdag van deze heilige, 26 juli 1343, uit de stad te verdrijven. Van Brienne had een jaar de macht gehad in de stadm, maar deze had hij enkel gebruikt om de bewoners geld af te persen.

In 1404 werd de kerk onder Francesco Talenti voltooid.

In 1616 kreeg de kerk de huidige naam. San Carlo Borromeo (1538-1584) was een kerkhervormer die grote invloed uitoefende tijdens de katholieke Contrareformatie.

Beschrijving

De kerk heeft de oorspronkelijke structuur grotendeels behouden. De Gotische zandstenen façade heeft een puntdak met boogfriezen en een spitsboogportaal.

Het interieur heeft een houten plafond en bestaat uit een enkel schip. Het presbyterium wordt door achthoekige pilaren in drie ruimtes verdeeld.

De lunettes van de bogen zijn versierd met “gebeurtenissen uit het leven van San Carlo Borromeo”.

Hoogtepunten

“Kruisfaneming”, Gerini

Het paneel onder het centrale gewelf verbeeldt de “Kruisafneming” en is geschilderd door Niccolò di Pietro Gerini. Het in de 16e eeuw vervaardigde werk is na een restauratie door het Opificio delle Pietre Dure sinds 2015 weer in de kerk te zien.

Fabrizio Boschi was verantwoordelijk voor de “Voorstelling van Jezus bij de Tempel” rechts van het altaar.

Matteo Rosselli schilderde de “Glorei van San Carlo Borromeo” (linkermuur, 1616). Tot een restauratie in 2006 hing dit schilderij boven de ingang.

Het 14e eeuwse polychrome houten kruisbeeld is van Orcagna (echte naam Andrea di Cione di Arcangelo). Orcagna was de meest getalenteerde van vier beeldhouwende broers, die alle hun vak van Andrea Pisani geleerd hadden. De moderne bronzen San Pio da Pietralcina (2006) aan de voet van het kruisbeeld is van de hand van Ceccarelli.

De fresco’s in het voorste deel van het presbyterium zijn in de 15e eeuw geschilderd en bij de restauratie van 2006 teruggevonden.

San Carlo dei Lombardi – Via dei Calzaiuoli 29, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email