San Felice in Piazza Kerk Florence

De San Felice in Piazza Kerk in Florence bevindt zich net ten zuiden van het Palazzo Pitti en heeft een door Michelozzo ontworpen façade. Het interieur wordt nog immer opgeluisterd door in de 14e eeuw geschilderde fresco’s.

San Felice in Piazza Kerk Florence

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza San Felice, 5 – 50125 Firenze. Telefoon: +39 055 221706. Openingstijden: Van 08.00 tot 12.00 en van 16.00 tot 18.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis

De San Felice Kerk stamt uit de vroege middeleeeuwen. De oudste gedocumenteerde verwijzing naar de kerk stamt uit het jaar 1066. De huidige kerk is echter het resultaat van een verbouwing uit de 14e eeuw. De façade is nog later, in 1457, door Michelozzo ontworpen.

Veel fresco’s binnen de kerk zijn in de 14e eeuw geschilderd. Een hoogtepunt is een fragment van “De Doop van Christus” op de rechtermuur.

In de 15e en 16e eeuw werden de zij-altaars toegevoegd.

In 1926 moest de kerk na een brand opnieuw gerestaureerd worden. Het oude dak werd hierbij weer blootgelegd en ook werden de 16e eeuwse vensters van het koor opnieuw geopend.

Kunstwerken San Felice Kerk Florence

Bij het eerste altaar langs de rechtermuur zijn de overblijfselen van een fresco te zien. Dit is waarschijnlijk geschilderd door Niccolò Gerini.

Bij het vijfde altaar rechts staat een aardewerken Pietà uit het begin van de 16e eeuw. Deze is door Andrea della Robbia of door Cieco di Gambassi gemaakt.

Bij het zesde altaar rechts is een lunette uit de 14e eeuw aan het licht gebracht. Deze is door onbekende kunstenaars uit Florence zelf gemaakt en verbeeldt de Madonna della Cintola (“Madonna van de Riem”).

De Cappella Maggiore is in de 14e eeuw gebouwd en een eeuw later opgeknapt. Deze kapel wordt gekenmerkt door een triomfboog en een grote bifora. Het beschilderde houten kruisbeeld boven het altaar is waarschijnlijk het werk van (een leerling van) Giotto.

Bij het eerste altaar langs de linkermuur ziet men een triptiek. Dze is beschilderd met “Gebeurtenissen uit het leven van de heiligen Rocco, Antonio Abate en Caterina”. Het werk wordt aan Botticelli en diens leerlingen toegeschreven.

De triptiek bij het zesde altaar links is in 1467 door Neri di Bicci geschilderd. Het werk heeft een opvallende gouden achtergrond.

Bij het zevende altaar links is een schildering te zien die “San Massimo Gesteund door San Felice” verbeeldt. Het is door Giovanni da San Giovanni geschilderd maar de engelen zijn in 1636 door Volterrano toegevoegd.

San Felice Kerk – Piazza San Felice 5, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email