San Giovanni Baptisterium Florence

San Giovanni Baptisterium Florence

Het San Giovanni Baptisterium is één van de oudste en beroemdste gebouwen in Florence. De door Lorenzo Ghiberti gemaakte deur aan de oostzijde deed zelfs Michelangelo verzuchten dat ze zo mooi waren dat ze de ingang tot het Paradijs hadden kunnen vormen, waarmee hij ook meteen de bijnaam “Poort van het Paradijs” ervan vastlegde. Het interieur is kaler en minder spectaculair dan men zou verwachten.

San Giovanni Baptisterium Florence

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres is Piazza San Giovanni – 50123 Firenze (FI). De toegangsprijs is 18 Euro en het is geopend van 12.15 tot 19.00 uur. Dit is een combi-ticket, samen met de Klokkentoren van Giotto, de Koepel van Brunelleschi, de oude Santa Reparata Kathedraal en het Museo dell’Opera del Duomo. Op zondag en op de 1e zaterdag van de maand is het Baptisterium open van 08.30 tot 14.00 uur. 1 Januari, Pasen, 8 September, Kerst en Nieuwjaar gesloten.

Geschiedenis San Giovanni Baptisterium Florence

San Giovanni Baptisterium Florence
San Giovanni Baptisterium

Oorspronkelijk dacht men dat het een aan Mars gewijde Romeinse tempel was, maar tegenwoordig is men van mening dat het huidige baptisterium tussen de 4e en 7e eeuw gebouwd is op de plek waar eens een Romeinse domus stond. Wel zijn er enige klassieke elementen in de façade verwerkt.

De octagonale tamboer stamt uit de 11e eeuw, net als de huidige façade. De afwisselend groene en witte strepen marmer en de koepel zijn 13e eeuwse toevoegingen. Ook de marmeren vloer stamt uit deze eeuw.

De inwijding vond in 1128 plaats.

De poorten

De Zuidelijke poorten…

De Gotische deuren aan de zuidkant van het baptisterium zijn in 1336 vervaardigd door Andrea Pisani. De bovenste 20 panelen verbeelden taferelen uit het leven van Johannes de Doper. De acht panelen eronder personificeren de kardinale deugden. De stijl is Gotisch. De gelaatstrekken van de door Pisani afgebeelde figuren vertonen nauwelijks emoties.

De Poorten aan de noordkant..

In 1401 werd door de Florentijnse wolhandelaarsgilde een competitie uitgeschreven die uit moest wijzen wie de deuren aan de noordzijde mocht ontwerpen. De competitie werd gewonnen door de toen pas 22-jarige Ghiberti. Hij versloeg erkende meesters als Brunelleschi, Donatello en Jacopo della Quercia hun geluk eveneens beproefd hadden.

Net als de andere architecten had Ghiberti een bronzen paneel in bas-reliëf ontworpen dat de opoffering van Isaac door diens vader Abraham als thema had. Voor de volgende 27 panelen had hij 21 jaar nodig. Hoewel hij verplicht was de Gotische lijsten eender te maken aan die van Pisano, liet hij voor de panelen zelf zijn eigen ideeën de vrije loop.

En voor mensen die willen weten hoe Ghiberti er zelf uitzag: Het vierde hoofd van onderen in het middelste gedeelte van de linkerdeur aan de noordkant is een zelfportret van de goede man.

…en de poorten van het Paradijs

De wolmakers waren zo verheugd met het resultaat van zijn werk dat ze hem in 1425 vroegen ook de oostelijke deuren (tegenover de Duomo) te maken, waarbij hij geheel de vrije hand kreeg. 28 jaar later was het werk, tien scènes uit het Oude Testament, in verguld brons, gereed. De panelen die men nu kan zien zijn overigens kopieën: De originele werken zijn in het Museo dell’Opera del Duomo te zien.

Er is een groot verschil tussen de deuren van Pisani en die van Ghiberti. De stijve figuren van de eerste hebben plaats moeten maken voor de meer levendige en levensechte Renaissance beelden van de tweede.

In het Bargello Museum kan men de originele ontwerpen die Ghiberti en Donatello voor de competitie maakten bezichtigen.

Interieur

De zuilen die het interieur sieren zijn uit oude Romeinse gebouwen geplunderd.

Wat de vloer betreft valt vooral het marmeren inlegwerk op. Vooral de zon en de dierenriem tegenover de apsis zijn indrukwekkend.

De mozaïeken in de apsis zelf stammen uit 1225, maar zijn helaas nogal vergaan.

De mozaïeken op de koepel zijn tussen ongeveer 1270 en 1300 door Venetiaanse kunstenaars uitgevoerd. De ontwerpen waren echter van de hand van lokale artiesten als Cimabue.

De enorme 8 meter lange “Jezus Pancreator” op de westzijde van de koepel is op is ontworpen door Coppo di Marcovaldo. Op de overige zijdes zijn scènes uit de Bijbel afgebeeld, waaronder “Genesis”, het “Laatste Avondmaal” en de “Dood van Christus”.

Rechts van het altaar is de muurtombe van de tegenpaus Johannes XXIII. Deze is ontworpen door Michelozzo en Donatello. Hoewel deze uit de gratie geraakt was, had Cosimo de’ Medici toch de opdracht tot de constructie van de tombe gegeven.

Doopvont Baptisterium Florence
Doopvont

Het baptisterium heeft een rechthoekige apsis.

Het oorspronkelijke achthoekige doopvont was versierd met tekens van de dierenriem en Oriëntale symbolen. Het was groter dan het huidige en de doop vond plaats door middel van een volledige onderdompeling. Hoewel het huidige doopvont al vanaf 1370 gebruikt werd, werd het oude pas twee eeuwn later afgebroken. Als je goed kijkt kun je nog wel zien waar het vroeger stond.

San Giovanni Baptisterium, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email