San Godenzo (provincie Florence)

San Godenzo is een gemeente van iets meer dan tienduizend inwoners in de provincie Florence. De stad ligt langs de straatweg naar Forlì, op ongeveer 50 kilometer van de provinciehoofdstad. De grootste trekpleister van deze stad is de Benedictijner Abdij van San Gaudenzio.

Alles over San Godenzo (Provincie Florence)

Geschiedenis

San Godenzo - San Gaudenzio Abdij
“Madonna met Kind”, Bernardo Daddi (San Gaudenzio Abdij).

De geschiedenis van San Godenzo is geheel verbonden met die van de San Gaudenzio Abdij. Het is rond deze in de 11e eeuw in opdracht van de bisschop van Fiesole gestichte abdij dat zich de eerste nederzetting vormde.

Op 8 juni 1302 vond hier een ontmoeting plaats tussen een aantal uit Florence zelf verbannen groeperingen.

In die tijd was de streek nog bezit van de familie Conti, maar vanaf 1344 hoorde de gemeente bij Florence.

Bezienswaardigheden

San Godenzo

San Godenzo ligt in een bosrijke, heuvelachtige streek met veel natuurschoon. De grootste attractie is de San Gaudenzio Abdij. In deze kerk zijn kunstwerken van onder andere Baccio da Montelupo en Andrea Daddi te zien. De Santa Maria all’Eremo Kerk stamt uit de 11e eeuw, maar is in de 20e eeuw gerestaureerd.

Castagno d’Andrea

In de deelgemeente Castagno d’Andrea, aan de voet van de Monte Falterona, bevindt zich behalve de ingang tot het “Parco Nazionale delle Foreste Casentinesi, Monte Falterona e Campigna” natuurpark, ook een mooie waterval. Een tweede attractie in dit gehucht is het aan hier geboren schilder Andrea Castagno gewijde virtuele museum. Ook de San Martino Kerk is een bezoekje waard. Deze kerk stond oorspronkelijk bij het kerkhof, maar is na geheel verwoest te zijn gedurende de tweede wereldoorlog, op de huidige plek opnieuw opgebouwd.

Meer bezienswaardigheden

In de deelgemeente San Bavello staat de 12e eeuwse Pieve di San Babila. Het middeleeuwse vloerplan is behouden gebleven, maar de kerk zelf is na de aardbeving van 1919 geheel herbouwd.

Eenzelfde lot viel de San Giorgio Kerk in de deelgemeente Petrognano ten deel. Een tweede attractie in dit gehucht is de Villa

De San Nicolò a Casale Kerk staat in de deelgemeente Casale. Ook deze kerk stamt (waarschijnlijk) uit de 11e eeuw, maar heeft veel moderne elementen.

Wandelen

Meer natuurschoon is te zien langs een wandelpad, dat Civiltà del Castagno genoemd wordt en door een boerengemeenschap waar kastanjes gekweekt worden loopt.

San Godenzo, provincie Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email