San Lorenzo Basiliek Florence

San Lorenzo Basiliek Florence

De San Lorenzo Basiliek is gesticht in 393 en is waarschijnlijk de oudste kerk van Florence. Tot de 17e eeuw was dit de kathedraal van de stad. Hierna nam de Santa Reparata Kerk, die later tot de huidige Dom omgebouwd zou worden, deze taak over. Behalve een dozijn telgen van de familie Medici ligt ook Donatello in deze kerk begraven. De beroemde Medici Kapellen bevinden zich in de San Lorenzo Kerk. De kerk wordt tot de belangrijkste voorbeelden van Renaissance kunst en architectuur gerekend.

San Lorenzo Basiliek Florence

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Adres: Piazza di San Lorenzo, 9, 50123 – Firenze (tel. +39 055214042). Ze is geopend van maandag tot zaterdag van 10.00 tot 17.30 uur. Zondag: van 13,30 tot 17,30 uur. Gesloten: 25 en 26 december en 1 en 6 januari. Toegangsprijs Basiliek (incl. Sagrestia Vecchia en Museo del Tesoro) + Biblioteca Laurenziana: 8 Euro. Gratis voor kinderen jonger dan 11. De bibliotheek is gesloten op zondagen van November t/m Februari. Voor de Medici Kapellen samen met de Sagrestia Nuova is er een apart ticket. De ingang hiervan bevindt zich aan het Piazza Madonna degli Aldobrandini. De FirenzeCard is geldig. De basiliek is toegankelijk voor rolstoelrijders.

Weetjes San Lorenzo Basiliek Florence

San Lorenzo Basiliek Florence - Middenschip
Middenschip

De Basilica di San Lorenzo ligt verscholen achter een grote bakstenen muur waar marktkraampjes tegenaan staan.

De oorspronkelijke constructie werd in 393 door Sant’Ambrogio ingewijd.

In 1059 werd de San Lorenzo Basiliek opnieuw, maar ditmaal in een Romaneske stijl, opgebouwd.

Later werd het de familiekerk van de Medici familie. Deze schatrijke familie besteedde er dan ook in de loop der eeuwen een fortuin aan om haar te verfraaien.

Giovanni di Bicci de’ Medici was de eerste telg van de familie die geld in het interieur van de kerk stak. De uitverkoren architect was Brunelleschi die de kerk in 1418 tot 1421 uitbreidde. Het werk werd onderbroken toen Cosimo de’ Medici vanwege politieke strubbelingen uit de stad verbannen werd. In 1442 begon men weer te bouwen, maar Brunelleschi stierf vier jaar later. Pas in 1461 slaagde Antonio Manetti erin de constructie te voltooien.

De Cappella dei Principi is een teovoeging uit de 17e eeuw. Deze kapel was bedoeld als mausoleum voor de Medici familie.

Salone di Donatello

In 2019 werd de Salone di Donatello geopend. Dit is een tentoonstellingsruimte gewijd aan de ontwikkeling van de wetenschap van de natuurgeschiedenis. De collectie bestaat uit ongeveer 150 objecten.

Bezienswaardigheden San Lorenzo Basiliek Florence

Façade

De trappen die naar het portaal van de basiliek leiden zijn nooit afgemaakt. Het ontwerp door Michelangelogemaakte ontwerp is te bezichtigen in het Casa Buonarroti.

Interieur

Het interieur bestaat uit 3 schepen. Ieder schip wordt gekenmerkt door een aantal bogen.

  • Aan het einde van het rechtergangpad staat een marmeren tabernakel dat door Desiderio da Settignano ontworpen is.
  • Donatello vervaardigde de twee bronzen preekstoelen aan het einde van de gangpaden. Deze zijn versierd met “episodes uit de levens van Christus en Sint-Laurens”.
  • Cosimo il Vecchio, de patroon van Donatello, ligt vòòr het hoogaltaar begraven. Een bordje (Pater Patrie, “Vader des Vaderlands”) markeert de plek.
  • De enorme muurschildering “Martelaarschap van Sint Laurens” (1569) van de hand van Angelo Bronzino is langs het linkergangpad te zien. Laurens, als schatbewaarder, werd door een prefect van Keizer Valerianus opgedragen alle rijkdom van zijn kerk over te dragen. Toen hij op kwam dagen met alle armen en kreupelen van de stad, en de woorden “Hier is de rijkdom van de kerk”, werd hij levend geroosterd. Zelfs toen kon hij het niet nalaten om zijn kwelgeesten te vragen hem na een tijdje om te draaien, aangezien hij “aan deze zijde wel gaar was”.
  • In de Martelli Kapel is een “Aankondiging van de Heer” van Filippo Lippi te zien.

Sagrestia Vecchia en Sagrestia Nuova

In de door Brunelleschi ontworpen Sagrestia Vecchia, bij het linkerdwarsschip, staat de sarcofaag van Giovanni di Bicci de’ Medici en diens echtgenote, Piccarda Bueri. Zowel de sarcofaag van Giovanni als die van Piero de Medici is het werk van Andrea del Verrocchio. Op de koepel van een zijkapel hiervan is een plattegrond van de sterren boven Florence rond het midden van de 15e eeuw geschilderd. De muurschilderingen in de sacristie zijn het werk van Brunelleschi. De architect werkte van 1422 tot 1428 aan de Sagrestia Vecchia, waar ook werken van de hand van Donatello te zien zijn.

In de Sagrestia Nuova staan de tombes van Lorenzo il Magnifico en Giuliano. Deze ruimte is in 1520 door Michelangelo ontworpen en ingericht.

Tesoro

De schatkamer van het complex omvat ongeveer 40 objecten, waaronder kruisbeelden, relikwieënkastjes en liturgische kleding stammend uit de 14e tot de 19e eeuw.

Biblioteca Laurenziana

Door een deur links van de hoofdingang komt men in de Chiostro dei Canonici. Vanuit deze kloostergang bereikt men via een trap de Biblioteca Medicea Laurenziana. In deze eveneens door Michelangelo in 1524 ontworpen bibliotheek bevindt zich de verzameling manuscripten van de Medici familie.

San Lorenzo Basiliek – Piazza San Lorenzo 9, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email