San Marco Museum Florence

Het San Marco Museum (Museo Nazionale di San Marco) in Florence zetelt in een voormalig klooster uit de middeleeuwen. Fra Angelico leefde, werkte en schilderde in dit klooster en het is hier dat zijn beste werken te zien zijn.

Weetjes San Marco Museum Florence

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza San Marco, 3 50121 Firenze (Tel. +39 055 2388608). Openingstijden: Maandag t/m vrijdag vam 08.15 tot 13.50 uur. Zaterdag, zondag en feestdagen van 08.15 tot 16.50 uur. De kassa gaat een uur voor sluitingstijd dicht. Gesloten: 1e, 3e en 5e zondag van de maand; 2e en 4e maandag van de maand; 1 Januari, 1 Mei, 25 December. Toegangsprijs: 4 Euro. Korting: 2 Euro.

Geschiedenis

San Marco Museum Florence
Fra Angelico’s Tabernacolo dei Linaioli

Cosimo de’ Medici il Vecchio liet het klooster in 1437 tot een nieuwe behuizing voor de Domenicaners ombouwen. De architect was Michelozzo. In 1441 liet hij er door dezelfde architect de allereerste openbare bibliotheek van Europa aanleggen.

De puritijnse priester Girolamo Savonarola was, van 1491 tot hij in 1498 openbaar verbrand werd op het Piazza della Signoria, één van degenen die in dit klooster woonden.

Fra Angelico schilderde religieuze werken van grote afmetingen, maar met ongelooflijk veel minutieuze details uit het dagelijkse leven. De altaarstukken van de schilder bevinden zich in het oude Ospizio dei Pellegrini. Hoogtepunten zijn een “Kruisafneming”, het “Taberbakel van de Linnenwerkers” (1435) en het altaarstuk van de San Marco zelf (1443). Dit laatste verbeeldt de heiligen Cosma en Damiano.

In de vroegere Dormitorio (“Slaapzaal”) van de monniken is één van de bekendste serie fresco’s van Fra Angelico (en diens helpers) te zien. “De Aankondiging van de Heer” bevindt zich bovenaan de trap.  Wanneer men  binnen is kan men verschillende kruisigingsscènes bezichtigen.

Andere interessante zalen zijn de Refettorio Grande (16e en 17e eeuwse schilderkunst) en de Sala del Capitolo. Deze “Kapittelzaal” is in 1442 door Fra Angelico zelf geheel met fresco’s beschilderd.

De Sala del Cenacolo is genoemd naar de door Domenico Ghirlandaio geschilderde “Laatste Avondmaaltijd”. De museumshop is in deze zaal.

In de cel waar Savonarola leefde is een schilderij van onbekende hand te zien, dat “Savonarola op de Brandstapel in het Piazza della Signoria” verbeeldt.

De zalen van het museum bevinden zich rond een centrale binnenplaats.

San Marco Museum – Piazza San Marco, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email