San Miniato al Monte Kerk Florence

San Miniato Al Monte Kerk Florence

De San Miniato al Monte Kerk staat op een heuveltop dichtbij het Piazzale Michelangelo in Florence. Wanneer men vroeg opstaat kan men om 07.00 uur een mis met Gregoriaans gezang gaan beluisteren. De façade wordt voorafgegaan door een prachtige monumentale trap.

San Miniato al Monte Kerk Florence

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres is Via delle Porte Sante, 34 – Firenze. Telefoon: +39 055 2342731. Openingstijden: Van maandag tot zaterdag gaat de kerk on 07.00 uur open, voor de mis en de koorzang. Om 08.30 gaat hij weer dicht. Voor toeristen is de kerk geopend van 09.30 tot 13.00 en van 15.00 tot 19.00 uur. In de zomer sluit de kerk vaak pas om 20.00 uur. Op zondag (behalve soms in de winter) is de San Miniato al Monte Kerk geopend van 08.15 tot 19.00 uur. Vòòr 08.00 uur kan men enkel via de oude “Medici poort” zij-ingang aan het einde van de Via delle Porte Sante naar binnen. Toegang is gratis. Mensen in een rolstoel dienen de kerk van tevoren van hun bezoek op de hoogte te brengen.

Geschiedenis

San Miniato Al Monte Kerk Florence
San Miniato Al Monte Kerk

De San Miniato al Monte Kerk is in de 11e eeuw gebouwd. Het is één van de weinige kerken in Florence die door de eeuwen heen vrijwel onveranderd gebleven is.

De basiliek is gebouwd op de plek waar ook al eerder een kerk stond.

Ze is gewijd aan de heilige Minias, die rond het jaar 250 in opdracht van keizer Traianus Decius onthoofd werd. Dit gebeurde omdat hij het gewaagd het te proberen het Christendom in het Romeinse leger te verspreiden.

De architect van de kerk was zelf een bisschop, genaamd Ildebrando.

In 1018 werden de relikwieën van Minias in de speciaal gebouwde crypte begraven.

In 1499 stortte de klokkentoren in. Deze werd door de architekt Baccio d’Agnolo opnieuw opgebouwd. Toen de keizerlijke troepen de stad in 1530 belegerden bouwde Michelangelo de toren om tot verdedigingswerk.

Het monumentale kerkhof en de trap naar het Piazzale Michelangelo stammen uit de 18e eeuw.

Beschrijving

Façade

De kerk heeft een met groen-witte geometrische figuren verfraaide façade die vanuit het centrum te zien is. Het witte marmer is afkomstig uit Carrara, het groene uit het nabijgelegen Prato.

Op deze façade is een bronzen adelaar met een knot wol te zien. Dit is het symbool van het Gilde van de Calimala (Arte della Calimala, genoemd naar de Via Calimala, waar het gehuisvestigd was). Deze bewerkers van kostbaar textiel hoorden tot de meest invloedrijke gildes van die tijd.

De mozaiek boven het centrale raam beeldt Christus af tussen de Madonna en San Miniato. Binnen de kerk, in de apsis, is een ander werk met ditzelfde thema te zien.

Interieur

San Miniato al Monte Kerk - Interieur
Interieur

Het interieur van de kerk is grotendeels afkomstig uit de middeleeuwen, met enige toevoegingen uit de Renaissance periode. Het plafond wordt ondersteund door een houten dakstoel. De zuilen die het interieur steunen zijn met zowel klassieke als Byzantijnse kapitelen versierd. Het wordt verder opgeluisterd door marmeren elementen die oorspronkelijk voor Romeinse gebouwen gebruikt werden.

De vloerversieringen bestaan uit marmeren symbolen van de dierenriem. In de vloer bevinden zich een aantal graftombes.

Er is een 11e eeuwse crypte waar gedeeltelijk vergane muurschilderingen van de hand van Taddeo Gaddi te zien zijn.

De sacristie is in 1387 versierd door Spinello Aretino. De fresco’s tonen gebeurtenissen uit het leven van Sint-Benedictus.

De Kapel van de Kardinaal van Portugal is genoemd naar Jacopo di Lusitania, die al jong, 25 jaar oud, stierf in Florence. Deze door Antonio Manetti ontworpen kapel is versierd met werken van een aantal Renaissance meesters.

Achter de kerk is een enorm kerkhof. De tombes weerspiegelen alle kunststromingen die door de eeuwen heen in Florence opgang gedaan hebben.

Spintello Aretino fresco in de San Miniato Kerk
Fresco van Spinello Aretino

In het centrale schip bevinden zich een door Michelozzo ontworpen aedicula en een paneel van Agnolo Gaddi. Het paneel is beschilderd met een “Annunciatie” en met “San Miniato”.

De “Kapel van het Kruisbeeld” aan het einde van het centrale schip is ontworpen door Michelozzo. De opdrachtgever was Piero di Cosimo Dè Medici.

Er staat een door Luca della Robbia gemaakt kruisbeeld.

De fresco’s in de sacristie zijn van de hand van Spinello Aretino.

Attracties bij San Miniato in Monte

Het door Michelangelo gebouwde fort staat meteen naast de kerk. Het bekende kerkhof bevindt zich binnen de muren van dit fort. Het Bisschoppelijk Paleis (Palazzo dei Vescovi) staat hier ook. Dit is in 1295 ontworpen als zomerresidentie voor de bisschop van Florence.

San Miniato al Monte Kerk – Via delle Porte Sante 34, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email