San Romolo Kathedraal Fiesole

De San Romolo Kathedraal staat aan het centrale Piazza Mino da Fiesole plein van Fiesole. De opvallende klokkentoren is zelfs vanuit Florence zichtbaar. Hoogtepunt is de sarcofaag van kardinaal Leonardo Salutati.

San Romolo Kathedraal Fiesole

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazzetta della Cattedrale, 1 – Fiesole. Telefoon: +39 055 59242. Toegangsprijs: Gratis. Openingstijden: Niet bekend.

Geschiedenis en beschrijving

Kathedraal Fiesole
Sint-Romulus Kathedraal

Het opvallendste kenmerk van de San Romolo Kathedraal is de toren, die boven de hele stad uitsteekt. Hoewel deze toren uit 1213 stamt, bestaat de Duomo zelf al sinds 1028. In datzelfde jaar werd het stoffelijke overschot van San Romolo zelf in de kerk bijgezet.

De kathedraal is ontworpen door een bisschop genaamd Jacopo il Bavaro.

Zowel het exterieur als het interieur van de kathedraal is vrij sober.

In de 19e eeuw vond een restauratie plaats, waarbij de kerk ingrijpend veranderd werd. In de 20e eeuw werd ook de aanblik van de klokkentoren flink veranderd.

Bezienswaardigheden

Nicodemo Ferrucci schilderde de “Gebeurtenissen uit het leven van San Romolo”. San Romolo is de schutsheilige van Fiesole. Hoewel de heilige volgens de overlevering ten tijde van keizer Domiziano de marteldood gestorven zou zijn, leefde hij in werkelijkheid in de 4e eeuw.

De marmeren sarcofaag in de Salutati Kapel is de laatste rustplaats van Kardinaal Leonardo Salutati. Het monument is gemaakt door de beroemde lokale beeldhouwer Mino da Fiesole.

Lorenzo di Bicci schilderde het altaarstuk “Madonna met Heiligen”.

Andere kunstenaars van wie werken te zien zijn zijn onder andere Cosimo Rosselli en leerlingen van Ghirlandaio.

De zuilen binnen de kerk hebben hergebruikte Romeinse kapitelen. Ze verdelen de kerk in drie schepen.

San Romolo Kathedraal, Piazza Mino da Fiesole

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email